ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU „PODRŠKA PRIVREDE U RAZVOJU NOVIH KVALIFIKACIJA POTREBNIH TRŽIŠTU RADA IZ OBLASTI GRAĐEVINARSTVO I UREĐENJE PROSTORA“
20.09.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, sa početkom u 13 časova održan je okrugli sto na temu „Podrška privrede u razvoju novih kvalifikacija potrebnih tržištu rada iz oblasti Građevinarstvo i uređenje prostora“.


U skladu sa svojim nadležnostima i procedurom, Centar za stručno obrazovanje će u narednom periodu nastaviti izradu modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa koji će se realizovati u srednjem stručnom obrazovanju. U tom cilju, je i organizovan okrugli sto na kojem se diskutovalo o tome na kojim standardima zanimanja bi se mogli zasnivati obrazovni programi iz oblasti Građevinarstva i uređenja prostora, odnosno koje kvalifikacije nivoa obrazovanja i koje stručne kvalifikacije bi ih činile.
 
 

Prisutne je na početku održavanja okruglog stola pozdravila Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.
 

 

Moderator na ovom okruglom stolu je bila Marina Braletić-Taljanović, samostalni savjetnik I za istraživanje i razvoj kvalifikacija, koja je kratkom prezentacijom upoznala prisutne sa zakonskim okvirom za razvoj kvalifikacija, dokumentima na kojima se bazira razvoj kvalifikacija, kao i procedurom izrade dokumenata za razvoj kvalifikacija, savjetodavnim tijelima i nivoima u stručnom obrazovanju, sa osvrtom na izradu obrazovnih programa za ovu školsku godinu. Nakon toga, učesnici okruglog stola su razmijenili mišljenja o stanju ove oblasti na tržištu rada, kao i o mogućim ključnim poslovima i aktivnostima koji mogu biti dio standarda zanimanja.
 
 
Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici privrede i obrazovanja: Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Inženjerske komore Crne Gore, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, „Normal company“ d.o.o., „Simm inženjering“ d.o.o., Zetagradnja“ d.o.o., JU Srednja građevinsko-geodetska škola „Ing. Marko Radević“ Podgorica, JU Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić“ Herceg Novi. Učesnici okruglog stola su izrazili želju da u narednom periodu učestvuju u izradi standarda zanimanja iz ove oblasti, koji predstavlja prvi dokument u razvoju kvalifikacija, a sumirani prijedlozi će se dalje analizirati i razrađivati.
 
 

Takođe, okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici Centra za stručno obrazovanje: Srđan Obradović, koordinator u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija, Jelena Knežević, Miljan Mitrović, savjetnici u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija.

 

Saopštenje je preuzeto sa zvaničnog sajta Centra za stručno obrazovanje.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021