Novi broj časopisa "Pogled"
28.10.2021

Kroz retrospektivu događanja - od osnivanja do danas, predstavljeni su ključni sadržaji u razvoju IKCG. Na poslovanje Komore u proteklih dvadeset godina, podsjetili su dosadašnji predsjednici kao i zaposleni u Sekretarijatu IKCG, a o saradnji i značaju postojanja ovakvih institucija, govorili su za novi broj "Pogleda", predsjednici inženjerskih komora iz okruženja.

Za "Pogled" o radu IKCG, s posebnim akcentom na događaje koji su obilježili protekli dvogodišnji period, govorio je dosadašnji predsjednik IKCG - Srđan Laković, dipl.inž.el, novoizabrani predsjednik Skupštine IKCG. On je u intervjuu podsjetio na sprovedeni program reformi koji se zasnivao na strategiji racionalizacije i rekonstrukcije organa i tijela Komre, što je zagarantovano izmjenama i dopunama Statuta Komore. Laković podsjeća da je u proteklom periodu Inženjerska komora Crne Gore uspjela da opravda svoju ulogu, i u intenzivnom dijalogu sa resornim Ministarstvom obnovi nekadašnji status i ojača svoju poziciju.

U novom "Pogledu" razgovaramo sa Prof. dr Svetlanom Perović, dipl.inž.arh, dekankom Arhitektonskog fakulteta UCG, o najnovijim projektima studenata ovog Fakulteta kojima su obilježili devetnaest godina postojanja studijskog programa Arhitektura.

Sa čelnim ljudima Elektroprivrede Crne Gore razgovaramo o kapitalnim energetskim projektima „Solari 3000+“ i „Solari 500+“ koji će uskoro biti ponuđeni građanima Crne Gore kao i o izgradnji plutajuće solarne elektrane na jezeru Slano u blizini Nikšića. U novom broju predstavljamo benefite energetskog podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, a donismo i rad SKEI (IV Dani elektro inženjera) o novim SCADA i EMS sistemu u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu.

Slijede priče o čestim građevinskim propustima ilustrovanim na objektima u Podgorici i Kotoru, o inženjerskim poduhvatima u brodogradnji, o bogatom graditeljskom nasljeđu.

Presjek ovogodišnjeg Bijenala arhitekture u Veneciji dio je našeg novog broja kao i predstavljanje monografije „Arhitektura i urbanizam Nikšića nakon Drugog svjetskog rata" dr Vladimira Bojkovića, dipl.inž.arh.

U rubrici Arheotok o istraživanjima koja se odnose na različita tumačenja, prihvatanja i upotrebe određenih simbola u crnogorskom kulturno-istorijskom nasljeđu. Novi broj zaokružujemo nastavkom priče o crnogorskim graditeljima, o osnivanju crnogorskih ustanova za obrazovanje u građevinarstvu.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021