ODRŽANA PANEL DISKUSIJA SA GRADSKIM ARHITEKTIMA I PLANERIMA IZ LOKALNIH SEKRETARIJATA
09.11.2021

 

U utorak, 8. novembra 2021. godine, u Hotelu Voco Podgorica održana je panel diskusije koju je organizovala Strukovna komora arhitekata, sa određenim brojem gradskih arhitekata, i arhitekata i planera iz lokalnih sekretarijata za urbanizam i planiranje. Panel diskusiji su ispred komore arhitekata prisustvovali predsjednik strukovne komore arhitekata Novica Mitrović, i članovi Izvršnog odbora strukovne komore arhitekata Tamara Marović i Marko Radonjić.  U radu panel diskusije su učestvovali Glavni gradski arhitekta Glavnog Grada Podgorice Filip Aleksić, Glavni gradski arhitekta Prijestonice Cetinje Marija Mrvaljević, Glavni gradski arhitekta Opštine Budva i Opštine Berane Vladan Stevović, Glavni gradski arhitekta Opštine Tivat Marko Popović, Glavni gradski arhitekta Opštine Kotor Senka Lazarević, Glavni gradski arhitekta Opštine Bar Igor Milošević, Glavni gradski arhitekta Opštine Bijelo Polje Bisera Alihodžić, Glavni gradski arhitekta Opštine Nikšić Mladen Vujović, Sekretar Sekretarijata za uređenje i održivi razvoj  Glavnog Grada Podgorice Miljan Barović, i Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Bar Darinka Martinović-Milošević.

 

Panel diskusija se sastojala iz tri tematske cjeline: trenutno stanje prostornog ambijenta u Crnoj Gori, zakonodavni okvir i strateški dokumenti, i unapređenje prostora i ciljevi. Učesnici su predstavili probleme koje imaju u svakodnevnom radu, a koji proizilaze iz loše i nekvalitetne planske dokumentacije, nesređenog zakonodavnog okvira, bespravne gradnje i legalizacije objekata, ali i nekvalitetnih projektantskih rješenja.  

 

Zaključak je da prije svega treba raditi na izradi kvalitetne planske dokumentacije i digitalizacije koja je preduslov za njihov rad, da mora postojati kvalitetan monitoring prostora, ali i bolja povezanost u radu lokalnih i državnih organa, da je neophodna izrada državnih smjernica arhitekture i pravilnika o svim vrstama objekata, da se pitanje legalizacije objekata i čitavog zakonodavnog okvira mora riješiti na kvalitetniji način, ali i da je neophodno stručno usavršavanje i obuka arhitekata.  Poruka sa panela  i da je su ovakvi sastanci neophodni, kako bi se razmijenila mišljenja i iskustva, koja se mogu iskoristiti u cilju unapređenja rada struke.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021