Predstavnici Komore učestvovali na drugom konsultativnom sastanku na izradi Koncepta Prostornog plana Crne Gore iz oblasti energetike
30.11.2021

Na drugom konsultativnom sastanku na izradi Koncepta Prostornog plana Crne Gore, koji je održalo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa stručnjacima iz oblasti energetike zaključeno je da se prilikom izrade Plana mora obezbijediti energetska sigurnost i istovremeno rezervisati prostor za ključnu infrastrukturu, poput dalekovoda, hidroelektrana, solarnih i vjetroelektrana. Glavni izazovi na tom putu biće otvoreno tržište energije, kao i puna integracija obnovljivih izvora energije. 

Kako je izjavio ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović „energetika je, poput saobraćaja, pokretač razvoja Crne Gore, ali u isto vrijeme, energetski razvoj, mora da prati i zaštita životne sredine.“

S tim u vezi, obrađivač Plana u oblasti energetike, Zoran Miljanić izložio je prezentaciju u kojoj je predstavljeno stanje i vizija kad je u pitanju oblast energetike i veza sa budućim Prostornim planom Crne Gore. On je naveo da je u periodu trajanja Plana, do 2040. godine neophodno obezbijediti sigurnost snabdijevanja energijom, razvoj konkurentog tržišta i održivi energetski razvoj.

Prof. Branko Radulović, koji je sastanku pristustvovao kao stručnjak iz oblasti privrednog razvoja, poručio je da: „Moramo da imamo viziju, da napravimo Plan da bude održiv, ali i ekonomski isplativ. Nadam se da će, na kraju, predlog Plana izglasati 81 poslanik, jer nam je to jedan od najvažnijih strateških dokumenata.“

Kada je u pitanju oblast elektrokomunikacija, glavni zaključak sa sastanka je da infrastruktura mora biti dostupna u cijeloj Crnoj Gori, jer nam je pandemija COVID-19 pokazala značaj novih trendova u poslovanju i digitalne tranzicije.

Svetlana Jovanović, rukovodilac izrade Prostornog plana CG predstavila je strateške ciljeve za rudarstvo, mineralne sirovine, ugljovodonike, i navela važnost razumne eksploatacije mineralnih sirovina kako bi se riješio konflikt između eksploatacije i zaštite životne sredine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, EPCG-a, CEDIS-a, CGES-a, Inženjerske komore, Uprave za ugljovodonike, profesori Elektrotehničkog fakulteta, kao i predstavnici MEPG-a.

Vijest preuzeta sa sajta Vlade Crne Gore. 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021