Održan skup na temu Obnovljivi izvori energije u Crnoj Gori - energija sunca
22.03.2022

Inženjerska komora Crne Gore - Strukovna komora mašinskih inženjera u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore organizovale su stručni skup na temu „Obnovljivi izvori energije u Crnoj Gori - energija sunca“. Stručni skup je održan 17.03.2022. u prostorijama Privredne komore Crne Gore.

Intenzivniju saradnju Privredne komore i Inženjerske komore u uvodnim izlaganjima najavli su sekretar Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore Ranko Vukmirović i predsjednik Inženjerske komore mr Nikola Lukovića.

Miodrag Macanović dipl.inž. maš. iz kompanije "Ening" Nikšić, koji je govorio i u ime Strukovne komore mašinskih inženjera, u svom predavanju osvrnuo se na period 2020 – 2022 godine, koje je uzeo kao period između dva stručna skupa, koja je ova strukovna komora organizovala uživo. Naglasio je da je kvalitetu skupa doprinijelo i prisustvo nevladinog sektora.

- Investiranjem u  obnovljive izvore energije čuvamo životnu sredinu, dišemo punim plućima, energetski smo efikasniji i nezavisniji, a povećaćemo zaposlenost – kazao je Macanović, koji je napravio osvrt na korišćenje energije sunca u Crnoj Gori u periodu od 1980. godine do danas. Tokom svog izlaganja slikovito je predstavio i korišćenje energije sunca u svijetu i planovima kod nas u Crnoj Gori.

Strategiju korišćenja energije sunca za proizvodnju električne energije u velikim sistemima u Crnoj Gori prezentovala je Merisa Zoronjić, predstavnica Ministarstva kapitalnih investicija. U fokusu njenog izlaganja bile su planirane solarne elektrane na Briskoj gori, Veljem brdu, branama Hidroelektrane Perućica i plutajuća – na Slanom jezeru.

Poslije uvodnog dijela Ranka Vuksanovića, izvršnog direktora "Solar gradnje", Programe Solar 3000+ i Solar 500+ učesnicima skupa je približila Veliborka Mićanović, EPCG. Riječ je o projektima vrijednim 30 miliona eura, koji predstavljaju početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u posljednjih 40 godina. Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju i ugradnju fotonaponskih sistema kod domaćinstаva i privrednih subjekata smanje mjesečni izdaci za električnu energiju, omogući energetska nezavisnost, emisija ugljen dioksida svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.

Na temu “Korišćenje energije sunca za zagrijavanje tople potrošne vode” govorio je Andrej Zifra, Weishaupt d.o.o. Beograd. Kompanija "Weishaupt" pored sunčevih kolektora proizvodi gorionike na gas i ulje i toplotne pumpe i ostalu opremu za grijanje. Riječ je o renomiranoj njemačkoj kompaniji koja je na našim prostorima prisutna skoro 50 godina.

Njeni proizvodi su vrhunske tehnologije i visokog kvaliteta. Zifra se u svom izlaganju osvrnuo na potencijal Crne Gore za korišćenje energije sunca  za zagrijavanje tople tehničke i sanitarne vode.

Zaključak je da je stručni skup bio veoma posjećen i obilježen diskusijama inženjera i predstavnika kompanija iz ove oblasti i ostalih prisutnih.

 

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021