40. broj časopisa "POGLED"
18.05.2022

Jubilarni – četrdeseti broj časopisa Pogled Inženjerske komore Crne Gore otvara redovna rubrika Epicentar sa aktuelnim dešavanjima iz Komore, kao i nastavak predstavljanja Koncepta Prostornog plana Crne Gore 2040. sa posebnim akcentom na predviđena rješenja u cilju smanjenja seizmičkog rizika. U nastavku o aseizmičkom projektovanju piše Mentror Llunji, dipl.inž.građ, dok u redovnoj rubrici Pogled donosimo interesantne priče o projektima/realizacijama u Crnoj Gori, okruženju, svijetu, s posebnim osvrtom na ovogodišnjeg dobitnika Prickerove nagrade – Dijabeda Fransisa Kerea.

O održivom upravljanju komunalnim i čvrstim otpadom sa pozitivnim primjerima za dalje planiranje u Crnoj Gori pišu doc. dr Marija Jevrić, dipl.inž.građ. i doc. dr Ivana Ćipranić, dipl.inž.građ. Ispitivanjem predložene trase Jonsko-jadranskog gasovoda kroz Crnu Goru, za novi broj Pogleda, bavio se mr Marko Krstajić, dipl.inž.maš. dok je o prednostima izgradnje podzemnog tunela ispod Željezničke stanice u Podgorici, kao mogućeg rješenja koje bi smanjilo evidentne saobraćajne gužve, pisala Hristina Cerović, dipl.inž.građ.

Rubrika Rekonstrukcija, u novom Pogledu, posvećena je uspješnoj revitalizaciji Gradske kafane na Cetinju (nekadašnjeg Bugarskog poslanstva) u Hotel Gradska, projektu na kojem je bio angažovan Studio Grad iz Podgorice, a u nastavku priče o Konkursu raspisanom 2020. za rješenje Trga Nezavisnosti u Podgorici, mr Borislav Vukićević, dipl.inž.arh, skreće pažnju da nam je, prije svega, potreban prostor gdje će ideja o gradu doživjeti vrhunac.

Studentski rad u ovom broju posvećen je brutalističkom arhitektonskom nasljeđu u Crnoj Gori, konkretno Katoličkoj crkvi u Podgorici, a nadahnuti tekst potpisuje Vanja Joksimović, studentkinja Fakulteta za politehniku, UDG. O velikom Gradskom parku u Tivtu – najvećoj botaničkoj bašti na južnom Jadranu, urbanom komadu uređene prirode, starijem od vijeka, piše Siniša Luković dok o realizaciji radova u okviru aktivnosti za izradu ekstenzije za upis tvrđave Forte Mare na UNESCO listu u okviru nominacije Venecijanskih utvrđenja od XVI do XVII vijeka, za novi Pogled piše dr sc. Boris Ilijanić, dipl.inž.arh. O urbanoj transformaciji Nikšića na koji je značajno uticala željezara „Boris Kidrič“ piše dr Vladimir Bojković, dipl.inž.arh, a o urbanističkom projektu „Stara varoš – dio zone A“ piše mr Borislav Vukićević, dipl.inž.arh.

U okviru rubrike Inženjerska biblioteka kroz razgovor sa dr Draganom Žarkovićem, dipl.inž.građ. upoznajemo se sa njegovom novom knjigom „Korporativno upravljanje investicionim poduhvatima“.

U okviru rubrike Arheotok, autor Slobodan Čukić, nas kroz ekskluzivnu priču upoznaje sa starim crnogorskim majstorima – kamenoklesarima, a za kraj jubilarnog druženja, u rubrici Arhiv, autor Velizar Radonjić kroz priču o graditeljima podsjeća na crnogorske arhitekte - dobitnike Borbine nagrade.

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021