POGLED BR. 42
16.05.2023

Novi broj časopisa Pogled Inženjerske komore Crne Gore (IKCG) otvaramo redovnom rubrikom Epicentar koja nas podsjeća na značajne aktivnosti članova Komore u proteklom periodu. Prije svega, treba pomenuti aktuelnu realizaciju ambicioznog Programa stručnog usavršavanja članova IKCG, u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, u cilju obnove i unapređenja temeljnih i naprednih znanja. U Epicentru i o inženjerskim konferencijama, stručnim skupovima, seminarima u organizaciji IKCG, kao i predstavljanjima na međunarodnim događajima i učešćima u projektima posvećenim održivom razvoju.

Pogled u nastavku serijala „Razorni zemljotresi s dvije strane Jadrana“, kroz intervju s italijanskim geologom i seizmologom Antonijem Moretijem, profesorom na Univerzitetu u L'Akvili, ukazuje na potrebu povezivanja i integrisanog proučavanja ove problematike kao i sistemskog sagledavanja konkretnih grešaka i njihovog otklanjanja kako bi se izbjegle žrtve i materijalna razaranja u budućim seizmičkim događanjima.

Kao preporuku dobre inženjerske literature u novm broju izdvajamo knjigu „Seizmički proračun armiranobetonskih zgrada u skladu sa Eurokodovima (S riješenim primjerima)“ prof. dr Srđana Jankovića.

U nastavku i o sanaciji dubokih klizišta koja su uticala na dinamiku izgradnje prve dionice crnogorskog auto-puta.

U novom broju kroz razgovor sa Vladanom Stevovićem, glavnim državnim arhitektom, saznajemo aktuelnosti o Državnim smjernicama razvoja arhitekture, šta donose izmjene Zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata, koja su buduća ovlašćenja glavnog državnog/gradskog arhitekte, kao i ko će predstavljati Crnu Goru na predstojećem Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Predstavljamo i nagrađene projekte arhitekata Ivana Jovićevića i Dušana Đurovića, dobitnika Grand Prixa na V Crnogorskom salonu arhitekture, koji uspješno kreiraju u okviru biroa „81000“. Slijedi priča o galeriji „Risto Stijović“ u Podgorici i arhitekti Aleksi Dajoviću odgovornom za idejno rješenje ovog izuzetnog kompleksa.

Pogled i ovoga puta skreće pažnju na nezaštićeno kulturno naljeđe u Crnoj Gori. Pišemo o hotelskom kompleksu „Korali“ u Sutomoru za koji je arhitekta Milan Popović 1968. osvojio Borbinu nagradu, a danas, šest decenija kasnije, postao je još jedna žrtva investitora. Slijedi i Inicijativa o zaštiti graditeljske baštine koja je usljed različitih faktora - prirodnog uticaja i nebrige, neodržavanja, nelegalnih i nestručnih radova, prilično devastirana. Inicijativa je i apel da određeni objekti, kulturno-istorijske cjeline, spomen obilježja, dobiju status nepokretnog kulturnog dobra.

Ovo su neke od tema kojima najavljujemo novo druženje, a kompletan sadržaj časopisa Pogled možete vidjeti OVDJE, dok štampanu verziju časopisa možete preuzeti u našim prostorijama.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021