MAILING LISTA
Da bi ste se prijavili na našu mailing listu molimo Vas da unesete podatke ovdje.
Ime: 
Prezime: 
E-mail:  POŠALJI
PUBLIKACIJE
01.06.2019
Održana 69. generalna skupština Evropskog savjeta građevinskih inženjera / ECCE

Inženjerska komora Crne Gore (IKCG), sa oko 3.000 inženjera, koji se bave izradom dokumentacije i građenjem objekata, značajno doprinosi postavljanju jasnih pravila i poštovanju najviših kriterijuma, što rezultatira kvalitetnim poštovanjem prostora, objekata, te u krajnjem pokazuje brigu za čovjeka.

To je ocijenio ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović na otvaranju 69. Generalne skupštine Evropskog savjeta građevinskih inženjera (European Council of Civil Engineers – ECCE), koja je održana 31.05.2019. godine u Podgorici.

On je istakao da je zahvaljujući ovakvim okupljanjima, struka u prilici da razmijeni mišljenja, iskustva iz prakse, da kao profesionalci budu u toku sa najsavremenijim dostignućima iz oblasti inženjerstva, posebno u oblasti građevine.

Na taj način se, kako navodi Radulović, pomjeraju granice u izgradnji objekata, u njihovom tehničkom opremanju i prilagođavanju istih za što komforniji život građana.

„Kada pogledamo spektar poslova koji potpadaju pod inženjerstvo, čini se da skoro sve što nas okružuje nije moglo biti napravljeno bez supervizije građevinara, mašinaca, arhitekata i elektroinženjera. Ako bi između Boga i prirode postojala polemika ko je stvorio svijet, čini se da bi inženjeri mogli reći – mi smo stvorili skoro sve ostalo na zemlji“, kazao je ministar Radulović.

On je iskazao uvjerenje da će elan, znanje i ogromno iskustvo koje su učesnici Skupštine donijeli u Crnu Goru dati veliki doprinos unapređenju najviših tehničkih i etičkih standarda struke.

„Posebno mi je drago što među vama danas ovdje ima stručnjaka iz Velike Britanije, Njemačke, Turske, Rusije -  država čiji je razvoj u skoro svim oblastima na najvećem svjetskom nivou“, zaključio je Radulović.

 

Predsjednik IKCG, Srđan Laković, poručio je da je Komora spremna da svojim kapacitetima, pruži podršku realizaciji postavljenih zadataka ECCE-u, u cilju unapređenja struke u evropskim okvirima.

 

On je istakao da, uprkos lokalnim specifičnostima država iz kojih dolaze, članove udruženja pogađaju isti problemi održivosti inženjerske profesije, ambijenta u kom se ona odvija, pa sve do postizanja globalno postavljenih ciljeva održive gradnje.

„Dodatno, u Crnoj Gori smo ove godine obilježili jubilej „40 godina od zemljotresa“ koji je imao do tada neviđen razorni potencijal, zbog čega me posebno raduje što ćemo danas imati priliku da diskutujemo i o seizmičkoj stabilnosti objekata u sadejstvu sa očuvanjem životne sredine i poštovanjem principa energetske efikasnosti i prepoznamo pravce daljeg, zajedničkog djelovanja“, zaključio je Laković.

 

Predsjednik ECCE, Aris Hacidakis, istakao je da će rad Skupštine biti usmjeren ka velikom broju značajnih problema i izazova sa kojima se članovi susrijeću.

„Najznačajniji izazov jeste očuvanje visokog nivoa profesionalnih standarda i praćenje novina u građevinarskoj industriji. Moramo pratiti nove zahtjeve vezane za zaštitu životne sredine od klimatskih promjena i sve druge stvari koje imaju uticaj i na našu profesiju“, naveo je Hacidakis.

On je dodao i da standardi i zahtjevi u oblasti građevinske industrije postaju mnogo komplikovaniji.

„Profesija inženjera postaje mnogo odgovornija nego što je bila, jer svaka naša aktivnost ima uticaj na svijet oko nas. Zato imamo mnogo značajniju odgovornost“, kazao je Hacidakis, dodajući da je uloga ECCE-a, da konstantno informiše članove članove širom Evrope o novim tendecijama i metodama zaštite životne sredine, kako bi održali ujednačen nivo kvaliteta profesije.

 

 

 

Radnom dijelu sjednice prisustovalo je 50 učesnika iz 20 zemalja, i to: Andreas Brandner /ExBo Member/ i KlausThürriedl /1st National Delegate/ iz Austrije; Dimitar Natchev /ExBo Member- Vice President - Treasurer/, Georgi Simeonov /1st National Delegate/ i Maria Stefanova /2nd National Delegate/ iz Bugarske; Nina Dražin Lovrec /1st National Delegate/, Ivan Paska /2nd National Delegate/ i Željko Sokolić /3rd National Delegate/ iz Hrvatske; Platonas Stylianou /ExBo Member/, Andreas Theodotou /1st National Delegate/, Bora Kutruza /2nd National Delegate/, Gurkan Yagcioglu /3rd National Delegate/ i Abdulah Ekinci /4th National Delegate/ sa Kipra, Alois Materna /1st National Delegate/ Iz Češke Republike, Jaanus Olop /1st National Delegate/ i Tiia Ruben /2nd National Delegate/ iz Estonije; Carsten Ahrens /1st Delegate Ass. Member/ iz Njemačke; Maria Karanasiou /ECCE Secretary General - ExBo Member/, Aris Chatzidakis /ExBo Member - President/ i Paris Charlaftis /1st National Delegate/ Iz Grčke; Helena Endriksone /ExBo Member - 1st National Delegate/ iz Latvije; Vincentas Stragys /1st National Delegate/, Žymantas Rudžionis /2nd National Delegate/ i Linas Juknevičius /3rd National Delegate/ iz Litvanije; Jeanette Muñoz Abela /1st National Delegate/ sa Malte, Olga Radulović /1st National Delegate/ i Nikola Luković /2nd National Delegate/ iz Crne Gore, Wlodzimierz Szymczak /ExBo Member/ iz Poljske, Fernardo Manuel de Almeida Santos /1st National Delegate/ i Luis de Carvalho Machado /2nd National Delegate/ iz Portugalije, Nikolay Zamytskiy /1st National Delegate/ i Oleg Tiurin /2nd National Delegate/ iz Rusije, Branko Zadnik /1st National Delegate/ iz Slovenije, José Francisco Saez Rubio /ExBo Member/, Carlos Gasca Cuota /1st National Delegate/ i Emilio Colon /1st Delegate Inv. Ass./ iz Španije, Huseyin Kaya /1st National Delegate/, Cemal Gokce /2nd National Delegate/ i Tugrul Tankut /2nd Delegate Inv. Ass./ iz Turske, Petro Shyliuk /1st National Delegate/, Mykola Kiryukhin /2nd National Delegate/, Mykola Moiseinko /3rd National Delegate/ i Oleh Lykhovyd /4th National Delegate/ iz Ukrajine, Paul Coughlan /ExBo Member/ i Ingrid Farmer /2nd National Delegate/ iz Ujedinjenog kraljevstva i Nicola Monda /2nd Delegate Inv. Ass./ iz Italije.