Obavještenje o aktivnostima SKGI
03.06.2020

Poštovane koleginice i kolege,

 

U nadi da ste svi zdravi i da ste uspješno savladali prvu etapu borbe sa pandemijom, predstavljamo vam do sada sprovedene aktivnosti Strukovne komore građevinskih inženjera, kao i neke  aktivnosti koje su planirane u narednom periodu.

Strukovna komora građevinskih inženjera je u proteklim mjesecima vrijedno radila, uprkos globalnoj epidemiološkoj situaciji prouzrokovanoj prisustvom virusa COVID 19.


Nakon dvije uspješne prezentacije naših članova (Prof. dr Srđana Jankovića i Dr Dragana Žarkovića), u organizaciji MORiTa, povodom 04. marta, Svjetskog dana inženjera održivog razvoja, naša stukovna komora je sredinom marta mjeseca, bila suorganizator  Internacionalnog naučno-stručnog skupa „Građevinarstvo, nauka i praksa 2020“ u Kolašinu. Na tom skupu je pored ostalih aktivnosti, izvršena uspješna prezentacija naše strukovne komore kroz održanu Panel diskusiju: »STRUKOVNA KOMORA GRAĐEVINSKIH INŽENJERA CRNE GORE I INŽENJERSKA STRUKA - ULOGA I ZNAČAJ«. Izvještaj i zaključke sa ove Panel diskusije možete pogledati na ovom sajtu u rubrici: Aktuelnosti-Strukovna komora građevinskih inženjera.

 

Planirane aktivnosti Izvršnog odbora naše strukovne komore u protekla dva i po mjeseca (u toku epidemije prouzrokovane virusom COVID 19) su sprovođene kroz organizovanje sjednice Izvršnog odbora i radnih komisija, putem elektronskih sjednica. Takođe planirane obuke su sprovođene putem online predavanja elektronskim putem, uz pomoć aplikacije zoom kao i kombinovanjem neposrednih i online predavanja (istovremeno).

 

Na ovaj način održano je više obuka za projektante iz oblasti primjene Eurokodova u gradjevinarstvu, kao i pilot - projekat obuke inženjera za realizaciju investicionih projekata u skladu sa FIDIC uslovima ugovaranja.

 

Iskustva ovako organizovanih obuka su uglavnom pozitivna. Polaznici koji su slušali navedene obuke smatraju da bi ovako organizovane online obuke  trebalo nastaviti, naročito to podržavaju koleginice i kolege koji ne žive u Podgorici. Predloženo je da se ova dva načina (učioničko predavanje i online) kombinuju na način da se neposredna predavanja svedu na konsultacije polaznika i predavača.

Takođe, u planu je organizovanje obuka iz oblasti Fidic uslova ugovoranja. Namjera je da ova obuka bude  besplatna, za sve članove koji redovno izmiruju svoje obaveze prema Komori.

 

Napominjemo da je Radna grupa Izvršnog odbora za pisanje Primjedbi i dopuna na Zakon o izmjenama zakona o planiranju prostora i izgradnji objeka svoje primjedbe dostavila nadležnom Ministarstvu.

 

Primjedbe možete pogledati na ovom sajtu u rubrici: Aktuelnosti-Strukovna komora građevinskih inženjera.

 

 PREDSJEDNICA STRUKOVNE KOMORE GRAĐEVINSKIH  INŽENJERA

Slavka  Žižak, dipl.inž.građ.

 

mobile: +382 (0) 67 040 564

           +382 (0) 69 438  513

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021