Novi broj časopisa "Pogled"
25.05.2021
 
Obavještavamo sve zainteresovane da je izašao novi, 36. broj časopisa "Pogled".
 
Elektronsko izdanje časopisa možete preuzeti na linku.

 

Rubrikom Epicentar, koja donosi aktuelnosti iz Inženjerske komore Crne Gore, otvaramo novi broj časopisa Pogled. Kada je riječ o aktivnostima organizovanim u IKCG izdvajamo polaganje Stručnog ispita, kojim se provjerava poznavanje propisa iz oblasti izgradnje objekata shodno Programu koje propisuje Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u Vladi Crne Gore. U nastavku rubrike i o djelatnostima Strukovne komore elektro inženjera kao i objavljivanju Zbornika radova IV Dana elektro inženjera. Oprostili smo se od uvaženog kolege i prijatelja Velizara Čađenovića čije je profesionalno angažovanje ostavilo značajan i prepoznatljiv trag u inženjerskim djelatnostima.

Novi broj časopisa nastavlja tekst o aktuelnostima vezanim za najveći infrastrukturni projekat u zemlji - autoput. Kako je najavljeno iz Vlade Crne Gore dionica od Smokovca do Mateševa trebalo bi da bude završena do kraja novembra 2021, a u toku je i razmatranje novog modela za nastavak gradnje autoputa do granice sa Srbijom.

U rubrici Pogled predstavljamo zanimljivosti iz svijeta kada je riječ o inovacijama u gotovo svim inženjerskim oblastima.

Ana Spahić, programska asistentkinja Evropskog pokreta u Crnoj Gori, govori za Pogled o SAGOV (South Adriatic Connectivity Governance) projektu, koji ima za cilj ostvarivanje saobraćajne povezanosti Albanije, Crne Gore i Italije, a podržan je od strane Evropske komisije u sklopu programa Interreg IPA Cross Border Cooperation koji obuhvata ove tri zemlje.

U rubrici Projekat predstavljamo novo krilo nautičko-turističkog centra Porto Montenegro - Boka Place. Novi kompleks gradi se u sjevernom i

sjeveroistočnom dijelu Porto Montenegra, uz Jadransku magistralu.

Kroz razgovor sa prof. dr Zvonkom Tomanovićem, dipl.inž.građ, članom ekpertskog tima koji je radio na sanaciji klizišta u Pinješu (Ulcinj), saznajemo na koji način je zaštićeno pomenuto područje kao i o tipovima klizišta koji su najopasniji u Crnoj Gori.

U novom broju predstavljamo dva rada iz Zbornika IV Dana elektro inženjera, riječ je o radu: “Decentralizacija obnovljivih izvora energije i digitalizacija distributivne mreže”, koji potpisuju Igor Strugar, dipl.inž.el. i Lazar Komar, dipl.inž.el, i radu “Traje li i dalje rat struja?” doc. dr Martina Ćalasana, dipl.inž.el.

Za Pogled o radu Centra za motore i vozila, koji djeluje u okviru Mašinskog fakulteta UCG, razgovaramo sa dugogodišnjim rukovodiocem prof. dr Radojem Vujadinovićem.

U rubrici Realizacija predstavljamo rad “Numerički proračun

vratila generatora A-2 HE ‘Piva’” prof. dr Milorada Burića, dipl.inž.maš, dok u okviru ribrike Analiza o trajnosti konstrukcija u Eurokodovima s posebnim akcentom na mostove, piše doc. dr Željka Radovanović, dipl.inž.građ.

O predstavljanju izložbe “Kana Radević – poslijeratna arhitektura između centra i periferije” u okviru glavnog programa XVII Bijenala arhitekture u Veneciji, u organizaciji APSS Instituta i kompanije Strategist, razgovaramo sa kustoškinjama projekta Dijanom Vučinić i Katarinom Milačić.

U novom broju nastavak priče o Konkursu rješenja Trga nezavisnosti u Podgorici, kao i tekst o školskim objektima u Nikšiću, arhitekte Đorđija Minjevića, koji su predstavljali pionirski iskorak u tipologiji. U nastavku slijedi tekst o predstavnicima avangarde, s naglaskom na dvadesete godine prošlog vijeka, kada avangardna priča zalazi u šire socijalno-emancipatorske domene, i kada je postojala iskrena vjera da je arhitekturom moguće promijeniti svijet.

Pogled donosi priču i o Suvomeđi (Kamena čipka) - fascinantnom simbolu marljivosti i umijeća gradnje, kojom odiše krajolik Boke Kotorske i Mediterana.

Prostor u novom broju posvećen je inženjerskim poduhvatima čuvenog tivatskog Arsenala - pontonskim mostovima i brodovima, koji i nakon pola vijeka, u savršenoj tehničkoj kondiciji, služe zemljama u okruženju.

U rubrici Arheotok slijedi nastavak priče o istraživanjima u blizini Obluna, a za sam kraj novog druženja Arhiv i nastavak serijala o graditeljima u Crnoj Gori, ovoga puta o osnivanju crnogorskih ustanova za obrazovanje kadrova u građevinarstvu kao i o prvim prvim inženjerima sa diplomom crnogorskog Univerziteta.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021