Potpisan ugovor o pružanju usluga između IKCG i ISME
01.07.2021

Inženjerska komora Crne Gore potpisala je, na XI sjednici Skupštine, Ugovor o saradnji sa Institutom za standardizaciju Crne Gore.

Događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Privredne komore Crne Gore, Univerziteta CG i Univerziteta UDG.

Predsjednik Inženjerske komore Srđan Laković se na početku osvrnuo na činjenicu da je Zakon o planiranju i izgradnji objekata iz 2017. godine blokirao rad Komore ali i cijelu inženjersku struku izveo na nesiguran teren u kom se moralo raditi stihijski, u nepoznatom pravcu.

„U trenutku kada sam ja preuzeo vođenje Komore, Ustanova se nalazila u vidno oslabljenoj poziciji, sa urušenom organizacionom strukturom Sekretarijata, oduzetim nadležnostima i povjerenjem jako malog broja inženjera. Danas, ne sa malim ponosom, mogu da kažem da su osnovni ciljevi našeg programa uspješno ostvareni“, kazao je on. 

Dodao je kako je Komora uspjela da opravda svoju ulogu i u intenzivnom dijalogu sa resornim Ministarstvom obnovi nekadašnji status. 

Laković je istakao da su svi programski ciljevi Komore usmjereni ka privlačenju inženjera čemu svjedoči i današnje potpisivanje Ugovora o saradnji sa Institutom za standardizaciju Crne Gore, u dijelu obezbjeđivanja pristupa standardima za njihove članove.

“Sa opredjeljenjem da budemo otvorena, angažovana i partnerska Ustanova, saradnju smo formalizovali i sa Građevinskim fakultetom UCG, Privrednom komorom Crne Gore i Crnogorskim društvom za upravljanje projektima. Inženjerska komora sporazume o saradnji danas ima i  sa Institutom ovlašćenih procjenjivača Crne Gore, Inženjerskom akademijom Crne Gore, Akademijom inženjerskih nauka Crne Gore, Udruženjem inženjera konsultanata Crne Gore, Arhitektonskim fakultetom UCG, i aktivna je članica međunarodnih strukovnih udruženja poput WFEO, ECEC, ECCE”, kazao je Laković.

On je posebno istakao da je danas pokrenut novi, unapređeni sajt koji je prilagođen potrebama Komore i zahtjevima rastućeg članstva.

“Otvorili smo naloge na Facebooku i Instagramu preko kojih planiramo da privučemo što veći broj mladih inženjera u kojima vidimo budući veliki potencijal naše Ustanove”, kaže Laković.

On je naglasio da je današnje potpisivanje Ugovora najvažnjiji  događaja za Komoru u ovoj godini.

“Posebno ću odati priznanje menadžmentu Instituta na čelu sa direktorom Zoranom Glomazićem što su prepoznali našu želju da standardi za članove Komore budu dostupni kako bi se mogli i primjenjivati. Siguran sam da je pomoglo i to što je Glomazić inženjer i to elektrotehnike. Tako da od danas svi naši članovi imaju mogučnost da pristupe i čitaju sve evropkse standarde koji se tiču izgradnje objekata, a ima ih u ovom momentu trenutno oko 3 800”, rekao je Laković.

Zaključio je kako ispred inženjerske komore želi nedvosmisleno da poruči da “samo ona društva u kojima se glas struke čuje i sluša imaju predispoziciju za održivi razvoj”.

Predsjednik Instituta za standardizaciju Crne Gore Zoran Glomazić rekao je da je zadovoljan potpisivanjem Ugovora sa Inženjerskom komorom.

„Siguran sam da inženjerima ne treba govoriti o značaju standardizacije, važnosti standarda u obezbjeđenju konkurentske prednosti i o njihovoj ulozi koju imaju u  funkciji svjetskog tržista i procesa u kojima i sami učestvuju“, rekao je on.

Konstatovao je kako se dramatične tehnološke promjene dešavaju svakodnevno. 

Tehnologija je, kaže, izmijenila svijet do neslućenih granica i to u životnom periodu samo jedne ljudske generacije. 

Glomazić ističe da je proteklu  godinu obilježila korona pandemija, koja je globalno uništila napredak, pokazala je značaj implementacije tehnologija i primjenu novih standarda.

„Iskustva stečena uovom periodu se moraju što prije implementirati radi spremnosti  za druge možda još kompleksnije izazove koji stoje pred civilizacijom. Značaj standardizacije i primjene standarda i njihova implementacija u poslovne procese u organizacijama u Crnoj Gori još uvijek nema adekvatan nivo razumijevanja, pa samim tim ni shvatanja potrebe njihove primjene“, smatra Glomazić.

Do osnivanja Instituta, kaže, nije postojala adekvatna institucija koja bi se osmišljeno, stručno i dugo bavila problematikom standarda i standardizacije. 

Institut, ističe, kompetentno upravlja procesom standardizacije u Crnoj Gori na način analogan zemljama EU.

Glomazić je rekao da je Institut u 2020. godini, koja je bila teška, ipak uspio ispuniti planirane aktivnosti, pa čak i nadmašiti planirano.

„Zadovoljni smo saradnjom na realizaciji IPA projekata a uspostavili smo i novu web platfornu. Jako je važno da pristup standardima bude što lakši i transparentniji“, poručuje Glomazić.

Uputstvo za korišćenje usluge online čitanja standarda za članove IK

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021