Informacija o održanom radnom sastanku-okruglom stolu
13.04.2022

Na radnom sastanku-okruglom stolu održanom u prostorijama Inženjerkse komore Crne Gore, 16.03.2022. godine, kome su prisustvovali predstavnici stručnih oranizacija: Službi zaštite i spašavanja, Sindikata vatrogasaca Crne Gore, Saveza vatragasaca i spasilaca Crne Gore i Inženjerske komore Crne Gore; razmatrana su pitanja uticaja važeće regulative na stanje sistema zaštite od požara i tom prilikom konstatovano je da je aktuelni sistem zaštiite i spašavanja u Crnoj Gori kako zakonodavno, tako i sistemski, loše postavljen i kao takav je neodrživ. Postojeća zakonska rešenja nisu stručno uredila pomenuti sistem zaštite i spašavanja, posebno u oblasti zaštite od požara i vatrogastva koje predstavljaju 90 % svih poslova zaštite i spašavanja. U prilog ovoj činjenici govore požari koji su se desili u prethodnom periodu i na istima se pokazali nedostaci i greške u funkcionisanju sistema čime se nameće nedvosmisleni zaključak da dalja primjena zakonske regulative koja uređuje (ne)funkcionalnost sistema zaštite i spašavanja, predstavlja rizik po ljude i materijalna dobra.


Podsjećanja radi, Zaštita i spašavanje je oblast od posebnog državnog  značaja, koja je trenutno regulisana Zakonom o zaštiti i spašavanju ( Sl. C.G. 13/07 sa svojim izmjenama i dopunama).  Obzirom na razne prirodne i savremene tehničko tehnološke opasnosti koje svojim djelovanjem mogu ugroziti ljude i materijalna dobra, ovim  objedinjenim zakonom pokušalo se  odgovoriti na  svu problematiku tj. na sve  akcedentno-incidentne situacije i prirodne katastofe. Međutim, još od početka implementacije  Zakona o zaštita i spašavanje, uočeni su razni nedostaci koji su nisu mogli ispraviti raznim izmjenama i dopunama, raznim podzakonskim aktima, ali, gledano isključivo sa aspekta struke zaštite od požara i iz dugogodišnjeg iskustva, potrebno je što hitnije, temeljno i stručno urediti ovu oblast.

 

Da bi se stanje zaštite i spašavanja, naročito u oblasti zaštite od požara (koja predstavlja 90 % svih poslova zaštite i spašavanja) popravilo potrebno je uraditi sledeće:

1. Donijeti Zakon zaštite od požara kojim bi se:

  • uredila oblast zaštite od požara prilikom Izrade državnih i lokalnih DUP-ova i PUP-ova;
  • propisale opšte mjere zaštite od požara koje se moraju primjenjivati prilikom projektovanja i izgradnje svih vrsta objekata,
  • propisale mjere zaštite od požara za održavanje objekata u upotrebi i izvršila kategorizacija istih u skladu sa požarnim rizikom,
  • propisno uredila oblast edukacije u oblasti zaštite od požara i druge oblasti neophodne za funkcionisanje sistema zaštite od požara.

           2. Donijeti Zakon o vatrogastvu kojim bi se:

  • Precizno uredila organizacija rada operativnih vatrogasnih jedinica;
  • Precizno uredila organizacija rada preduzetnih vatrogasnih jedinica;
  • Precizno uredila organizacija rada dobrovoljnih vatrogasnih jedinica;
  • Precizno uredila nadležnost i saradnja operativnih vatrogasnih jedinica i državnih organa zaduženih za zaštitu od požara; i
  • Uredile druge oblasti neophodne za funkcionisanje  operativnih jedinica i sistema zaštite od požara u cjelini.

3. Donijeti Zakon o vanrednim sistuacijama kojim bi se napravio i uredio sistem djelovanja u vanrednim situacijama koji je trenutno neuređen i neprimjenjiv.

 

U slučaju da je procedura donošenja naprijed pomenutih zakona duga, potrebno je razmotriti mogućnost izmjena aktuelnog Zakona o zaštiti i spašavanju, u kojem bi se naprijed navedeni Zakoni unijeli u formi posebnih poglavlja sa jasno definisanim rokom važenja do dana donošenja, svih pojedinačnih zakona, odnosno: Zakona o zaštiti od požara, Zakona o vatrogastvu i Zakona o vanrednim situacijama.

Imajući u vidu da se prilikom planiranja prostora i projektovanja objekata uređuje „radni“ prostor vatrogasaca-spasilaca koji u slučaju požara treba da iste gase, potrebno je da IKCG pošalje inicijativu svim Službama zaštite i spašavanja i Sindakatima vatrogasaca-spasilaca, kako bi se isti izjasnili na naprijed navedene zaključke sa sastanka.

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021