Stručna predavanja SKEI
02.06.2022

Pozivamo članove Strukovne komore elektro inženjera na sljedeća stručna predavanja, koja će se održati 7. juna 2022.godine, od 11 - 13h u hotelu „Voco“ u Podgorici:

 

  1. MEEC: Nacionalni softver za proračun energetskih karakteristika zgrada u Crnoj Gori, - Božidar Pavlović, dipl.el.inž.

Obuhvata prezentaciju softvera za sprovođenje energetskih pregleda i sertifikovanje zgrada. Softver je razvijen u saradnji sa njemačkim Institutom Fraunhofer IBP. Baziran je na standardu DIN V 18599, s tim što su napravljena određena prilagođavanja kako bi metodologija bila usaglašena sa važećim propisima o energetskoj efikasnosti zgrada u Crnoj Gori. Softver je primjenljiv za rezidencijalne i nerezidencijalne zgrade, kao i za nove i postojeće zgrade. Softver je namjenjen prije sve licima ovlašćenim za vršenje energetskih pregleda (arhitekte, građevinski, mašinski i elektro inženjeri), kao i projektantima, navedenih struka.

 

  1. „Primjena sistema automatike u cilju poboljšanja energetske efikasnosti u javnim zgradama“ –Ognjen            Lukačević, Spec.Sci.el,

Energetska efikasnost u javnim zgradama ima za cilj smanjenje potrošnje električne energije, a sa druge strane poboljšanje uslova za boravak korisnika u njima. Jedan od ključnih segmenata energetske efikasnosti, u dijelu elektro instalacija, jeste i adekvatno upravljanje sistemima. Razvojem automatike omogućilo se efikasnije upravljanje sa sistemima klimatizacije, ventilacije, opšte potrošnje i slično.

Ovom prezentacijom biće prikazano kako se uz pomoć automatike, tj. BMS-a (Building Managment System) i EMS-a (Energy Management System) sistema može povećati energetska efikasnost u javnim zgradama.

 

Molimo sve koji su zainteresovani da isprate navedene prezentacije, da se registruju putem sljedećeg linka.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021