74. GENERALNA SKUPŠTINA EVROPSKOG SAVJETA GRAĐEVINSKIH INŽENJERA – ECCE, MALTA 2022
20.07.2022

 

74. GENERALNA SKUPŠTINA EVROPSKOG SAVJETA GRAĐEVINSKIH INŽENJERA ODRŽANA JE NA MALTI DA BI SE DISKUTOVALO IZMEĐU OSTALOG I O IZAZOVIMA KLIMATSKIH PROMJENA

 

74. Generalna Skupština Evropskog Savjeta Građevinskih Inženjera (European Council of Civil Engineers – ECCE) je održana 13-16 jula 2022. god., Valletta, Malta. Ovo je prvi put da se ova prestižna Evropska federacija lično sastala, sve zemlje članice, od početka pandemije COVID 19. Skupština je organizovana pod pokroviteljstvom Inženjerske komore Malta – Kamra tal-Periti i Ministarstva za javne radove i planiranje, Malta. 

Nacionalni delegat Generalne Skupštine Evropskog Savjeta Građevinskih Inženjera ispred Inženjerske komore Crne Gore, Strukovne komore građevinskih inženjera je Mr Olga Radulović, dipl.građ.inž. koja je učestvovala na Skupštini, a ujedno je i član Izvršnog Odbora Evropskog Savjeta Građevinskih Inženjera (ExBo ECCE).

Rad Skupštine se odvijao prema usvojenoj Agendi prema kojoj se i održala konferencija pod nazivom Beyond Infrastructure.

Otvarajući Generalnu Skupštinu, predsjednik ECCE-a inženjer Andreas Brandner istakao je da su COVID i rat u Ukrajini izazvali ozbiljne poremećaje u proizvodnji i isporuci materijala širom Evrope, što je rezultiralo značajnom inflacijom. Istakao je da efekti neuspjeha održavanja i nadogradnje evropske infrastrukture, uključujući sisteme za vodu, transport i kanalizaciju, da se smanji javna potrošnja, postaju sve očigledniji. Mjere koje mnoge evropske vlade sada usvajaju, vođene uglavnom lobističkim grupama, rezultiraju prekomjernim rasipanjem javnih sredstava. Predsjednik ECCE-a je pozvao na holistički pristup u ovom pogledu.

Andre Pizzuto, predsjednik Kamra tal-Periti, Malta, domaćin organizovanog događaja, govorio je o ključnoj ulozi stručnjaka za izgrađeno okruženje, a posebno građevinskih inženjera u rješavanju klimatskih vanrednih situacija. Istakao je da „tokom ove poslednje dvije godine, kako su članovi društva sve oštrije postajali svjesni ranjivosti čovječanstva na ovoj zemlji, podsticaj za rešavanje predstojeće klimatske vanredne situacije ponovo dobija na hitnosti. Predsjednik KTP-a je pozvao Evropsku Komisiju i nacionalne vlade širom Evrope da ojačaju inženjersku profesiju tako što će joj dati priznanje koje zaslužuje i obezbjediti neophodnu zakonodavnu i regulatornu infrastrukturu za inženjere kako bi odgovorili na bezbjedan i održiv način na izazove koje predstavlja klimatska vanredna situacija.

Ministar za javne radove i planiranje g-din Stefan Zrinzo Azzopardi je u svom uvodnom obraćanju rekao da će Vlada, imajući u vidu izazove koji utiču na sektor građevinarstva, uglavnom kada je u pitanju upravljanje ljudskim resursima, uvoditi nove zakone u cilju poboljšanja regulative u ovoj oblasti, uključujući one o licenciranju izvođača radova i unapređenju vještina svih radnika u sektoru. Kada budu usvojeni, ovi zakoni će povećati kvalitet i standarde u građevinarstvu. Ministar je dodao da je od vitalnog značaja i da bezbjedan razvojni proces bude i energetski efikasan i da uvažava potrebe javnosti, posebno krajnjih potrošača. On je naveo da je vrijeme da struka građevinskih inženjera preuzme vodeću ulogu u procesima planiranja i projektovanja. Oni takođe treba da doprinesu pomoći zemlji da dostigne svoj nulti cilj i klimatske akcione programe. Istakao je da će zdrava zajednica u otpornoj ekonomiji gledati na ove poremećaje kao na priliku za promjenu, promjenu na bolje.

Tokom rada Skupštine iznijeta su različita iskustva u oblasti građevinarstva.

Za prezentaciju glavnih pitanja u građevinarstvu za zemlje Istočne Evrope, sa problemima sa kojima se suočavaju članice ECCE-a (Bugarska, Crna Gora, Džordžija, Srbija, Republika Sjeverna Makedonija) je bila zadužena Mr Olga Radulović, dipl.građ.inž. U svojoj prezentaciji je istakla pojedinačno za svaku navedenu članicu ECCE-a, kako ono pozitivno tako i negativno, odnosno negativnosti sa kojima se suočavaju građevinski inženjeri u svojoj praksi u implementaciji zakonske regulative. Istakla je pojedinačno za svaku navedenu članicu status građevinskih inženjera u društvu, koji nije na zadovoljavajućem nivou, kao i to na šta se mora naročito uticati kako bi se isto korigovalo, unaprijedilo.

U svojim zaključcima je istakla da: 

  • Inženjeri imaju dužnost da učine život boljim i ugodnijim poštujući raspoloživi prostor i istovremeno štiteći prirodne resurse od devastacije.
  • Država mora da štiti profesionalni i kreativni rad inženjera i mora da poštuje njihovo mišljenje.
  • Državne institucije i organi u saradnji sa inženjerima moraju da rade na pravnim aktima i zakonima i sve loše stvari koje se pokažu u praksi moraju se popraviti.
  • Unaprijediti znanja i prilagoditi se novim izazovima kroz kontinuiranu edukaciju i praćenje novih dostignuća u tehnološkom razvoju.

Delegatima 74. Generalne Skupštine su predstavljene značajne građevine Vallette kao što su: podzemne cisterne za vodu, stari grad Mdina, utvrđenja Vallette.

Uspješno je završen rad 74. Generalne Skupštine ECCE-a.

 

                                                    

Više fotografija

                   

 

                  

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021