IKCG PARTNER ERASMUS+ PROJEKTA 1FUTURE
15.05.2023

Inicijalni sastanak ERASMUS+ projekta Udruženi za održivost - gradeći klimatski otporne zajednice na Zapadnom Balkanu i u Evropskoj uniji, održan je početkom maja u Tirani. Sastanku na Univerzitetu u Tirani prisustvovale su predstavnice Inženjerske komore Crne Gore, partnera projekta 1FUTURE, Zdenka Perović, generalna sekretarka IKCG i Biserka Vujović, poslovna sekretarka IKCG.

Projekat 1Future Platform okuplja 18 partnerskih institucija, koje će raditi na njegovoj trogodišnjoj realizaciji. Na sastanku je obilježen početak Projekta, prezentovane partnerske institucije, a kroz dvodnevnu radionicu predstavljeni su i radni paketi svih uključenih institucija.

Širi cilj projekta je unapređenje regionalnih kapaciteta u implementaciji ciljeva Green Deala kroz sistem visokog  obrazovanja i pokretanje akcije usmjerene na očuvanje životne sredine, na klimatske promjene, održivost i otpornost.

Projekat 1FUTURE se zasniva na procjeni prepoznatih potreba regiona i nacija u fokusu, ciljne grupe i krajnjih korisnika. U skladu sa EU "Zelenim dogovorom", inicijativa promoviše klimatski - otporne zajednice kroz unapređenja u visokom obrazovanju. Projekat ima za cilj da holistički pristup i akcija održivosti postanu način razmišljanja, da unaprijedi regionalni kapacitet za sprovođenje ciljeva "Zelenog dogovora" u visokom obrazovanju, posebno onom koji se odnosi na potrebu za aktivnostima u cilju doprinosa zelenoj tranziciji i poveća broj zainteresovanih strana. Takođe, još jedan od ciljeva je razvoj mreže interdisciplinarnog angažovanja između Zapadnog Balkana i univerziteta u EU, u cilju promocije kulture održivosti i klimatskih promjena.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021