20 godina Inženjerske komore Crne Gore
08.11.2021

 

U svom pozdravnom govoru, Predsjednik Skupštine Inženjerske komore Crne Gore Srđan Laković ocijenio je jubilej dobrim povodom da se, u ime istorije udruženog djelovanja inženjera na našim prostorima, učini “dubok naklon hraborosti, viziji i smjelosti naših osnivača” koji su svoje djelovanje posvetili borbi da “inženjerska struka ostane temelj napretka društva. Bez nje se, staviše, ne može ni razmišljati u konteksu razvoja. Takva je ideja izlivena u temelje naše Ustanove, i takva nas ideja danas obavezuje! Jednako snažno kao prije. Takva ideja je svoj oblik zadobila 2001. godine, i mi je dvadeset godina kasnije glasno potvrđujemo sa ovog mjesta.”

Laković je istovremeno konstatovao da je dvadesetogodišnji jubilej povod da se Inženjerska komora Crne Gore zahvali “pojedincima koji su tradiciji našeg djelovanja doprinijeli stručnošću, odmjerenošću, autoritetom, i neprikosnovenom željom da prevazilazimo svoja ograničenja i budemo još bolji. Oni su naše kolege, naši savremenici, koji svojim radom čuvaju prestiž inženjerske struke, a svojim idejama krče puteve generacijama koje dolaze, odnosno, koje su već došle u Komoru.”

Predsjednik Inženjerske komore Crne Gore Nikola Luković je u svom obraćanju zahvalio prisutnima na “doprinosu afirmaciji i jačanju autoriteta Komore u društvu, unapređenju znanja inženjera, stručnim konekcijama sa inženjerskim komorama drugih zemalja” i dodao da će se lično potruditi da tih razmjena znanja u buduće bude još više. Luković je svima poželio “upornost i istrajnost i da volimo ovo što radimo, jer je u tome suština satisfakcije i temelj za kreativna i značajna djela u životu”.

Značaj jubileja čestitkama su uveličale i dragocjene riječi prijatelja, partnera, zvaničnika.

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, Inženjerskoj komori Crne Gore povodom jubileja uputio je čestitku sa željama za daljim uspješnim radom .

„Svi koji su posvećeni evroatlanskom putu Crne Gore, razumiju važnost dosljedne primjene propisa i profesionalnog kodeksa, ali i zahtjevnih standarda koji su od posebne važnosti u oblastima koje svojim aktivnostima pokriva Inženjerska komora Crne Gore. Zakonska ovlašćenja koja ste dobili  predstavljaju obavezu više - da dosljedno čuvate javni interes i afirmišete kodeks struke. Jubileji uvijek predstavljaju lijepu priliku da se prisjetimo svih koji su svoje znanje i umijeće ugrađivali u temelje tradicije i imidža Inženjerske komore Crne Gore od osnivanja do danas.  Vjerujem da njihov doprinos adekvatno vrednujete i cijenite. Siguran sam da ćete i u vremenu pred nama nastaviti da osluškujete razvojne potrebe Crne Gore i podržati ih znanjem, stručnim i profesionalnim odnosom. Na taj način dajete snažan doprinos promjeni svijesti o značaju standarda a time i daljem sazrijevanju našeg društva i napretku Crne Gore. U uvjerenju da ćete ispuniti ciljeve koji vode ka ostvarenju misije i vizije Inženjerske komore, želim vam mnogo uspjeha u daljem radu“, navodi se u čestitki predsjednika Đukanovića.

Iz kabineta predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, Inženjerskoj komori povodom jubileja upućena je čestitka sa željama da se uspjeh u poslovanju nastavi i u budućem radu.

Predsjednica Inženjerske komore Srbije, Marica Mijajlović čestitala je Inženjerskoj komori Crne Gore jubilej naglašavajući da je period od dvadeset godina rada dovoljan da se sumiraju postignuti rezultati.  „Na tom putu bilo je puno poslovnih uspjeha, puno izazova i dobrih projekata za inženjersku struku. Sve to zajedno gledano, dovelo je do toga da izgradite veliko ime i ugled u društvu i šire. Uvjerena sam da će Inženjerska komora Crne Gore svoju važnu ulogu obavljati još uspješnije u budućnosti“, navela je u čestitki Mijajlović.

Prisutnima su se obratili i gosti iz Regiona - predstavnici Komore ovlašćenih arhitekata i ovlašćenih inženjera Makedonije, Hrvatske komore građevinskih inženjera kao i Inženjerske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Za poseban doprinos u razvoju i afirmaciji struka iz djelatnosti Inženjerske komore Crne Gore, za doprinos radu i prepoznatljivosti Komore, kao i za razvoj inženjerskih struka i nauka, Komora je status počasnog člana, uručenjem plaketa, dodijelila svojim članovima:

  • Gospodinu Ratimiru Mugoši, diplomiranom inženjeru arhitekture
  • Gospodinu Miodragu Marašu, diplomiranom inženjeru arhitekture
  • Gospodinu Prof. dr Radenku Pejoviću, diplomiranom inženjeru građevinarstva
  • Gospodinu Mr Radivoju Mrdaku, diplomiranom inženjeru građevinarstva
  • Gospođi Slobodanki Mijajlović, diplomiranom inženjeru elektrotehnike
  • Gospodinu Šeljku Redžepagiću, diplomiranom inženjeru elektrotehnike
  • Gospodinu Žarku Pajoviću, diplomiranom inženjeru mašinstva
  • Gospodinu Bošku Rakočeviću, diplomiranom inženjeru mašinstva
  • Gospođi Ani Mišurović, diplomiranom inženjeru hemije

Posebne zahvalnice posvećene dugogodišnjim saradnicima čije je profesionalno djelovanje Inženjerska komora Crne Gore prepoznala kao dragocjeno u svom razvojnom putu i radu, uručene su:

Gospođi Maji Velimirović Petrović, diplomiranom inženjeru arhitekture,

Gospodinu Prof. dr Dušku Lučiću, diplomiranom inženjeru građevinarstva,

Gospodinu Željku Marašu, diplomiranom inženjeru elektrotehnike,

Gospodinu Vuku Jankoviću, diplomiranom inženjeru mašinstva,

Zahvalnica je posthumno uručena i porodici uvaženog prof. dr Mićka Radulovića, diplomiranog inženjera geologije.

Zahvalnica za nesebičnu dugogodišnju profesionalnu i prijateljsku podršku Inženjerskoj komori Crne Gore dodijeljena je prof. dr Miletu Dimitrovskom, diplomiranom inženjeru mašinstva, uvaženom kolegi iz Makedonije.

Zahvalnica za izuzetan dugogodišnji doprinos izdavačkoj djelatnosti Komore i stvaranju enciklopedije crnogorskog graditeljstva posvećena je gospodinu Velizaru Radonjiću, uvaženom novinaru i publicisti.

Svečanost je ujedno bila i povod da se predstavi njegovo nedavno publikovano djelo u suizdavaštvu Inženjerske komore Crne Gore, pod nazivom Hronika graditeljstva u Crnoj Gori.

Zahvalnica za izdavački poduhvat koji već deceniju svojim bogatim sadržajem promoviše inženjersku struku, dodijeljena je Jeleni Pavićević Tatar, urednici našeg časopisa Pogled.

Posebna zahvalnica za nemjerljiv doprinos u radu Inženjerske komore Crne Gore – od njenog osnivanja do danas, uručena je poslovnom sekretaru Biserki Vujović sa željom da prepoznatljivost kojom daje osoben pečat Komori njeguje i ubuduće.

Komora je zahvalnicu dodijelila i Institutu za standardizaciju Crne Gore za izuzetnu saradnju koja je omogućila da naši inženjeri mogu da pristupe svim evropskim standardima koji se tiču izgradnje objekata. Ispred Instituta zvanice je pozdravio direktor, gospodin Zoran Glomazić.

Prisutnima, među kojima su bili i predstavnici Privredne komore Crne Gore, Instituta za standardizaciju, Građevinskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta,  Fakulteta za politehniku-UDG, Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada, Glavni gradski arhitekta, obratio se i Ministar kapitalnih investicija u Vladi Crne Gore, gospodin Mladen Bojanić. On je, uz čestitke na značajnom jubileju, prepoznao ogroman doprinos Komore i njenih inženjera ukupnom razvoju ekonomije. Bojanić je istakao da se nalazi na čelu Ministarstva koje najviše treba inženjerima i koje zavisi od inženjera uz zaključak da oblasti kao što su saobraćaj, energetika, rudarstvo ne bi ni postojale bez inženjerske struke. „Nadam se da ćemo u ovom mandatu u Komori imati značajnog partnera, kako bismo ostvarili sve ono o čemu pričamo“. Prije svega, još više uvažili struku na način da sve krupne odluke koje budemo donosili, u vezi sa održavanjem saobraćajne infrastrukture i energetskog sistema, budu zasnovane na odlukama struke, a ne politike. Na kraju svog obraćanja, ministar Bojanić je Komori i njenim rukovodiocima poželio uspjeh i u budućem radu.

 

FOTOGRAFIJE SA DANA KOMORE

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021