Predsjednik Komore

 

 

14. oktobar 2021. - 14. oktobar 2025. godine

mr Nikola Luković, dipl.inž.građ.

 

 

 

 

 

Na većinsko levitiranje smo svi zajedno stavili tačku

Veza, između struke i politike koju sprovodi Država u oblasti planiranja i izgradnje, ako imamo zajedničke ciljeve, a smatram da imamo, mora da počiva na jasnim, iskrenim, transparentnim i partnerskim odnosima, zasnovanim na međusobnom uvažavanju, a sve u cilju zaštite interesa našeg članstva i zaštite javnog interesa.

Inženjerska komora, kao ustanova, dugo godina nije imala snažan uticaj niti se praktično išta pitala prilikom određivanja strateških pravaca razvoja u Državi u dijelu svoje oblasti djelovanja. Nije učestvovala, ili jeste samo formalno, u pisanju zakonskih i podzakonskih rješenja. Ta rješenja su pisana negdje drugo, po mom mišljenju daleko od struke. Stručni stav koji smo zauzeli po pitanju Zakona iz 2017. godine, koštao je naše članstvo i ovu Komoru mnogo, jer čak i danas popravljamo posljedice maćehinskog odnosa našeg resornog ministarstva prema Komori i inženjerima u Crnoj Gori. Međutim, u tom se trenutku desilo se i to da je Komora potvrdila svoje jedinstvo, ojačala svoj autoritet i krenula u potpunu reformu i reorganizaciju, iako mislim da je rezultate te reforme, ipak, preuranjeno sada komentarisati.

Danas je situacija, moram istaći, potpuno drugačija jer smo se izborili da se Komora uvažava, čak i kao ravnopravan partner od strane resornog ministarstva i u tom kontekstu imam samo riječi hvale. Postoje tu još neke sitnice koje mislim da ćemo u hodu dorađivati prvenstveno s naše strane jer ne možete očekivati od partnera da vam ukaže poštovanje i povjerenje ako vi nijeste spremni prvo da ih ukažete njemu.

Mogu konstatovati, takođe, da je Komora opstajala u različitim vremenima i prilikama i da je, po mom skromnom mišljenju, imala svoje uspone i padove. Nadam se da će naredni period, gdje sam izabran da jedan mandat budem prvi među jednakima, obilježiti uspon Komore. Uradiću sve što budem umio da doprinesem tom usponu. Tako, nakon donošenja odgovarajuće i kvalitetne zakonske regulative, namjeravamo da intenzivno radimo na stručnom usavršavanju, podizanju standarda života, rada i autoriteta inženjera, rješavanju pitanja finansijske odživosti Komore i daljoj digitalizaciji procesa. Naravno, ima još mnogo toga, ali mislim da su ovo ključne stvari. Uspjeh po svim ovim pitanjima ne zavisi samo od mene. Ja kao pojedinac, da kažem, i sa određenom harizmom, energijom i znanjem mogu dosta toga da uradim, ali ako inženjeri sami ne prepoznaju pozitivne vibracije koje im šaljem, onda će ostati sve za neka druga, bolja i pametnija vremena. Iskreno se nadam da  nećemo čekati da se nešto samo od sebe pokrene. Dosta je bilo levitiranja u bezvazdušnom prostoru.


 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021