Održana radionica: "Primjena propisa u oblasti energetske efikasnosti zgrada"
10.07.2024

Inženjerska komora Crne Gore i Ministarstvo energetike i rudarstva održali su radionicu "Primjena propisa u oblasti energetske efikasnosti zgrada".

Radionica je održana 9. jula 2024. godine, sa početkom u 10 časova, u hibridnom formatu, u hotelu Voco u Podgorici, gdje je prisustvovalo 80 članova i brojnih drugih zvanica, kao i online putem Zoom platforme, gdje je predavanju pristupilo 489 učesnika.

Cilj radionice bio je upoznavanje stručne javnosti sa novim propisima u oblasti energetske efikasnosti zgrada koji su nedavno usvojeni, a to su:

  • Pravilnik o minimalnim zahtjevima energetske efikasnosti zgrada, koji uvodi novije i strože zahtjeve za izgradnju objekata u Crnoj Gori, uz definisanje metodologije proračuna energetskih karakteristika zgrada kroz nacionalni softver (MEEC).
  • Pravilnik o sertifikovanju energetskih karakteristika zgrada, kojim je prvi put u Crnoj Gori uređen postupak izdavanja energetskog sertifikata („pasoša“) za zgrade.
     

Učesnici su se aktivno uključili u radionicu, doprinoseći svojim znanjem, iskustvom i pitanjima. Njihovo angažovanje značajno je obogatilo diskusiju i unaprijedilo razvoj ove ključne oblasti.

Takođe, na radionici je predstavljen i projekat 1Future, u kojem je Inženjerska komora Crne Gore jedna od 18 partnerskih institucija uključenih u njegovu realizaciju. Cilj ovog projekta je unapređenje kurikuluma na fakultetima, kako bi se već u ranoj fazi obrazovanja povećala svijest o klimatskim promjenama i održivosti. S obzirom na to da su ekonomski i društveni razvoj usko povezani sa klimatskim promjenama i održivošću, projekat je osmišljen da unaprijedi obrazovanje u ovim ključnim oblastima, pripremajući studente za izazove budućnosti.

Prisustvo ovom događaju donijelo je učesnicima 2 boda iz poznavanja propisa.

PREZENTACIJA 1.

PREZENTACIJA 2.

PREZENTACIJA PROJEKTA 1 FUTURE.

FOTOGRAFIJE

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021