Seminar na temu: Uloga i značaj inženjera i inženjerskih struka u promociji principa održivog razvoja i implementaciji standarda kvaliteta
18.04.2023

Poštovani, 

Privredna komora Crne Gore organizuje u srijedu, 19.04.2023. godine, sa početkom u 10 sati u prostorijama Privredne komore, Novaka Miloševa br. 29/II, seminar na temu:  

 Uloga i značaj inženjera i inženjerskih struka u promociji principa održivog razvoja i implementaciji standarda kvaliteta 

 

Predavač: doc. dr Dragan Žarković 

Privredna komora Crne Gore, Novaka Miloševa 29/II, Podgorica

 

Potreba za održivošću, skladom, funkcionalnošću izgrađenih prostora je preduslov društvenog i prostornog razvoja. Prostor kao nacionalno dobro, zahtijeva posebnu obazrivost u korišćenju i planiranju njegovog razvoja treba pristupati na sistemski način. Veliku ulogu i odgovornost u ovom procesu, kao i u zaštiti i unapređenju prostora ima inženjerska struka. Sve više postoji potreba da se prate savremena dostignuća razvoja urbane fleksibilnosti i urbanog planiranja kako bi se implementirali principi održivog razvoja i kako bi se prostor učinio otpornijim na nove izazove, klimatske promjene i inkluzivno kvalitetniji za život. 

Koncept održivog razvoja podrazumijeva solidarnost svih činilaca u procesu upravljanja prirodnim resursima. Održivi razvoj treba biti izbalansiran na način da zadovoljava potrebe sadašnjih, a ne ugrožava mogućnosti i sposobnosti budućih generacija dok sadašnje generacije zadovoljavaju svoje potrebe. U sferi principa održivog razvoja pojam kvaliteta predstavlja temeljni postulat. Da bi se obezbijedila održivost projekta i zadovoljio nivo kvaliteta, primaran uslov, pored zadovoljenja standarda kvaliteta, predstavlja eliminisanje grešaka i propusta, koji prate realizaciju svakog projekta u realizaciji inženjerskih struka. Najnovije katastrofe izazvane zemljotresima u Albaniji i Turskoj slikovito su otkrile: nemar, neznanje, greške i propuste, koji da nijesu postojali spasili bi hiljade ljudskih života i materijalne štete višestruko umanjili. 

Kako bismo bili u prilici da uspješno organizujemo događaj, kao i zbog ograničenog broja učesnika, molimo vas da blagovremeno odredite svoje predstavnike (maksimalno dva učesnika iz istog preduzeća), pri čemu će pravo prvenstva učešća biti prema redosljedu prijavljanja.  

Troškovi događaja su pokriveni projektom.  

Prisustvo možete potvrditi popunjavanjem prijave preko linka, najkasnije do utorka, 18.04.2023. godine. Telefon za informacije je: 020 230 446.

AGENDA SEMINARA

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021