Stručno predavanje: Održivost plaža: procesi, analize i mjere stabilizacije plaža, 24.10.2023. god. u 11h
13.10.2023

 

Naziv teme: Održivost plaža: procesi, analize i mjere stabilizacije plaža

Datum održavanja: utorak, 24.10.2023.godine u periodu od 11:00h do 13:00h

Način realizacije: kombinovana metoda: uživo 30 mjesta/ZOOM 300 učesnika

Mjesto: Inženjerska komora Crne Gore (sala) / ZOOM aplikacija

 

U skladu sa Planom i Programom stručnog usavršavanja za 2023. godinu Strukovna komora građevinskih inženjera organizuje stručno predavanje, dana 24. 10. 2023. godine sa početkom u 11 časova , u prostorijama IKCG, Bulevar Džordža Vašingtona 31, Podgorica (do 30 učesnika) - od 10:30h dolazak i registracija polaznika uživo u sali, kao i putem ZOOM platforme (do 300 učesnika) od 11:00h, na temu:

 

Održivost plaža: procesi, analize i mjere stabilizacije plaža

 

Predavač: izv.prof.dr.sc. Veljko Srzić,  Sveučilište u Splitu

Moderator: Miljana Miljanić,Spec.App.građ.

 

Uvod:

Predmetno predavanje obrađuje pitanje stabilizacije plaže kao mjere za sprečavanje i minimiziranje negativnog uticaja pojačane erozije. Prirodne plaže su izložene sve intenzivnijim spoljnim uticajima, kao što su smanjenje hranljivih materija, ekstremno dejstvo talasa i morskih struja, čime se smanjuje efektivna površina plaže. S obzirom na značaj plaža u turistički orijentisanim mediteranskim zemljama i sve vidljivije efekte klimatskih promjena, neophodno je unaprediti znanje o procesima koji definišu parametre plaža i izbor odgovarajućih mjera stabilizacije plaže.

Predavanje je fokusirano na implementaciju mjerenja, njihovu interpretaciju, analizu modela i izbor konstruktivnih mjera za zaštitu ili stabilizaciju plaža u vjetrovitim uslovima koji odgovaraju istočnoj obali Jadrana.

 

Cilj predavanja: 

Cilj predavanja je da se učesnicima izgradnje i krajnjim korisnicima približi problem održivosti plaža i njegovo rešavanje. Uobičajene procedure odlučivanja se često zasnivaju na percepciji vizuelnog utiska, što ne mora da znači i dobro rješenje. Problem rješenja stabilizacije plaže zasniva se na razumevanju procesa koji definišu geomorfološka svojstva obale. U tom kontekstu, neophodno je sprovesti monitoring u sezonskom i višegodišnjem obimu, čime se stvaraju preduslovi za sprovođenje kalibracije i validacije modela u njihovoj primeni. U okviru predavanja biće pružen kompletan uvid u teorijske postavke i praktičnu implementaciju problema stabilizacije plaže.

 

Sadržaj predavanja:

1. Plaže kao resurs – ravnotežno stanje

2. Erozija plaža

3. Monitoring u obalnom sistemu

- primjer tipičnog praćenja;

- primjer daljinskog nadzora

4. Definicija relevantnog talasa

4. Analize modela

- primjer primjene modelske analize talasnog polja i kretanja nanosa

5. Izbor odgovarajuće mjere stabilizacije plaže

6. Zaključci i diskusija.

 

 

Bodovanje:

Broj bodova za članove/ice SKGI koji se stiče prisustvom predavanju (uživo i online) za učesnike je 2 (stručno područje).

 

Prijavljivanje:

Prijavljivanje polaznika se vrši isključivo na sajtu Komore, putem registrovanih korisničkih naloga (logovanjem na sajt, na Vašem profilu u dijelu "Stručno usavršavanje" - "Raspored konferencija" -polje "Prijavi" pored naziva teme predavanja).  Obavezno je na licu mjesta izabrati samo jedan vid praćenja koji Vam odgovara,  prisustvo uživo (ograničeno: max 30 mjesta u sali IKCG) ili praćenje putem ZOOM aplikacije (ograničeno: max 300 učesnika) i samo takve prijave će biti prihvaćene, do popunjavanja raspoloživih mjesta. Rok za prijavu je petak, 20.10.2023.godine u 10 h. Nakon tog roka prijave se neće prihvatati.

Link za pristup putem ZOOM-a biće blagovremeno poslat mailom svim polaznicima koji se budu prijavili za online praćenje.

 

Napomena:

Ukoliko još uvijek nemate registrovan nalog na sajtu Komore, registraciju možete izvršiti po koracima iz UPUTSTVA ZA REGISTRACIJU KORISNIČKOG NALOGA NA SAJTU IKCG

 

Kontakt osoba za dodatne informacije:

Miljana Miljanić, član SKGI

kontakt telefon: 068/ 893-121

E-mail: miljana.miljanic.mm@gmail.com

 

Strukovna komora građevinskih inženjera IKCG poziva svoje članstvo da prisustvuje predmetnom predavanju.

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021