BILTEN ECEC

Obilježavanje desete godišnjice ECEC-a i deseto zasijedanje Generalne skupštine ECEC-a u Atini (izvod iz Biltena)

 

Povodom obilježavanja desetogodišnjice postojanja ECEC-a Predsjednik Remec je izrazio zahvalnost trojici njegovih prethodnika na zalaganju i radu u cilju unaprijeđenja organizacije i istovremeno im uručio prikladan poklon i priznanje: Rudolf Kolbe (2003-2006), Mirko Orešković (2006-2009) i Josef Robl (2009-2012).

 

 

Na desetom zasijedanju GS ECEC odlučeno je da se kandidati za mjesta u Evropskom parlamentu, prije izbora za EP, blagovremeno adresiraju posebnim Memorandumom ECEC, koji predstavlja lako izvodljiv koncept bez dodatnih prepreka za poreske obveznike i ističe značaj:

 

  • Mjera za podsticanje tržišta rada;
  • Unaprijeđenja kompanija kroz inovativno razmišljanje i nove tehnologije;
  • Zaštite malih preduzeća i intelektualnih profesija;
  • Investiranja u infrastrukturu i zaštita teritorije;
  • Renoviranja i poboljšanje postojeće berze građevinarstva;
  • Investiranja u „zelenu ekonomiju“ i sektor obnovljive energije;
  • Poboljšanja efikasnosti i pristup javnoj administraciji;
  • Pojednostavljivanje legislative.

 

Izvršni odbor ECEC završiće dokument u januaru 2014. godine i predstaviti ga javnosti tokom zvaničnog otvaranja kontakt centra ECEC u Briselu, predviđenog za mart 2014. godine.

 

Nova Radna grupa ECEC o kontinuiranom profesionalnom usavršavanju (CPD)

 

Prema odluci Generalne skupštine ECEC-a, na kojoj je prethodno odobren Akcioni plan ECEC za CPD, nova Radna grupa o CPD je osnovana. Do sada 11 članica ECEC-a već su imenovale svoje predstavnike: Astrid Nageler-Reidlinger (Austrija), Stefan Kinarev (Bugarska), Christodoulos Hadjiodysseos (Kipar), Alois Materna (Republika Češka), Mile Dimitrovski / Dimce Atanasovski (FYROM), Jorgos Athanasopoulos  (Grčka), Hansjörg Letzner (Italija), Duško Lučić (Crna Gora), Zygmunt Meyer (Poljska), Dragoslav Sumarac (Srbija) and Željko Vukelić (Slovenija). Potpredsjednik Šumarac odgovoran je za ovu oblast i predsjedavaće novom Radnom grupom, čiji prvi sastanak je planiran za februar 2014. godine u Beogradu, a u cilju razmatranja predloženog Akcionog plana o CPD te diskusije o koracima za njegovu implementaciju.

 

SCAN-irana verzija Biltena ECEC na engleskom jeziku

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021