CEPLIS BILTEN, april 2015. godine

U prilogu se nalazi CEPLIS bilten u kom, između ostalog, možete pronaći i intervju sa gđom. Elżbieta Bieńkowska, evropskom komesarskom za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća o predstojećim idejama i projektima koji se planiraju sprovoditi na nivou EU u naredne četiri godine. Gđa Bieńkowska govori o unaprijeđenu industrijskih politika, koje treba da se baziraju na prednostima Evrope kao što su obrazovana radna snaga, snažan zakonodavni sistem, unutrašnje tržište i nizak nivo korupcije u javnim oblastima, dok istovremeno prepoznaje potrebu  prevazilaženja izazova poput sve većeg broja starije populacije, oskudijevanja u sirovinama i visoke cijene rada.

 

"Naš je cilj da pomognemo u iskoraku industrije EU ka novoj eri pametne i čiste proizvodnje. Inovacije su ključ reindustrijalizacije. Unaprijeđenje konkurencije mora biti ugrađeno u sve sektorske politike, na svim nivoima upravljanja. Industrijska politika nije posebna tema: ona je u srcu politika Komisije usmjerenih na rast, zaposlenja i industriju.

 

Komesarka jednako prepoznaje niz prepreka i neefikasnosti koje se odnose na jedinstveno evropsko tržište. Komisija razvija strategije kako bi se oslobodio puni potencijal jedinstvenog tržišta, u cilju dalje integracije i unaprijeđenja međusobnog prepoznavanja i standardizacije u ključnim industrijskim i sektorima usluga. Položaj malih i srednih preduzeća biće u posebnom fokusu. Bavimo se pitanjima da li regulisanje profesionalnih kvalifikacija djeluje na jedinstvenom tržištu i ciljamo na sve vidove diskriminacije protiv potrošača zasnovane na nacionalnoj pripadnosti ili boravištu.

 

Moramo obezbijediti da se zakoni adekvatno implementiraju u praksi. Građani i preduzetnici moraju poznavati i razumijeti svoja prava i imati praktičnu pomoć u njihovom sprovođenju. Javne administracije moraju sarađivati efikasno u sprovođenju pravila jedinstvenog tržišta preko granica.

 

U pogledu položaja malih i srednjih preduzeća, moramo obezbjediti povoljnu sredinu za njihov razvoj. Na primjer na način što ćemo garantovati da se širom Evrope cijene i vrijeme ustanovljavanja biznisa radikalno smanji ubrzanjem procesa licenciranja. Efikasna administracija je od suštinskog značaja za građane i preduzeća. Mi moramo dalje modernizovati javnu administraciju razmjenom najboljih praksi i prepoznavanjem progresa.

 

Možemo uraditi mnogo kako bismo umanjili administrativni teret, npr. kroz olakšavanje prenosa vlasništva. Moj je prijedlog da olakšamo upravljanje slučajevima bakrota, kao i da omogućimo drugu šansu poštenim preduzetnicima. Mala i srednja preduzeća trebaju finansije kako bi razvile svoj biznis. Opredjeljene 2.3 milijarde eura u COSME program direktno je namijenjeno njima. Takođe, pomoći ćemo korišćenje novih sredstava finansiranja za mala i srednja preduzeća, npr. kroz povlačenje novca iobezbjeđivanje garancija koji uvećavaju dostupnost zajmova.

 

Evropski industrijski sektor je najveći i najdinamičniji sektor evropske ekonomije, koji broji udio u BDP od oko 70 %. Građani koriste usluge svaki dan kada odlaze u šoping (bilo u supermarketu ili on-line) ili koriste profesionalne usluge. Mala i srednja preduzeća su među glavnim nosiocima tih usluga. Evropska legislativa nastoji na olakša život kako potrošačima tako i biznisima i ljudima iz struke koji pružaju ove usluge širom EU.

 

 

Direktiva o uslugama na snazi je od 2011 godine i pokriva sektore koji učestvuju sa 46% u BDP EU. Ona poziva sve države EU da povećaju transparentnosr tržišta i eliminišu nepravedne i neracionalne zahtjeve. Države članice EU treba da prilagode nacionalne zakone koje ograničavaju slobodu udruživanja ili slobodu obezbeđivanja prekograničnih usluga. Kako bi se učinilo što lakšim za kompanije da nude svoje usluge u svim zemljama članicama EU, a ne samo u onim gdje su registrovane, države članice mogu uvesti regulatorne mjere samo ukoliko su opravdane i proporcionalne ciljevima javnog interesa. Sve države, isto tako, moraju ustanoviti povoljnu biznis klimu i adekvane vladine portale koji omogućavaju preduzećima da kompletnu administraciju obave online, tzv. "Point of Single Contact". Zapažen napredak ostvaren je u posebim  zakonodavnim poljima poput finansijskog servisa, saobraćaja, telekomunikacija, i priznavanja profesionalnih kvalifikacija.

 

 

Strategija Evropa 2020 pokrenuta je 2010. godine kao evropska integrisana politika na dugoročnom nivou usmjerena ka obezbjeđivanju radnih mjesta i rasta. Kako bi se postigao cilj pametnog, održivog i inkluzivnog rasta za Evropu, uloga strategije zasniva se na pet oblasti za EU koje su usmjerene ka zaposlenju, istraživanju i razvoju, klimi i energiji, obrazovanju kao i borbi protiv siromaštva i društvene ekskluzije. Strategija je implementirana i nadzirana od strane Evropskog semestra za koordinaciju ekonomskih politika. U prilog, služila je kao sveobuhvatan okvir za različite politike na evropskom i nacionalnom nivou. Posebno, strategija služi kao vodič za kreiranje i programiranje evropskih strukturnih i investicionih fondova u periodu 2014 – 2020. godine.   "

 

 CEPLIS TELEGRAM 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021