Predavanje: Nove muzejske zgrade u Saveznoj Republici Njemačkoj
12.06.2023

 

Narodni muzej Crne Gore, u saradnji sa Gete institutom Beograd i Muzejom njemačke arhitekture iz Frankfurta, organizuje predavanje Petera Kahola Šmala i Slavice Stamatović-Vučković. Predavanje se organizuje kao dio pratećeg programa izložbe "Nove muzejske zgrade u Saveznoj Republici Njemačkoj". Direktor Muzeja njemačke arhitekture Peter Kahola Šmal će govoriti o razlikama u ulozi muzeja od osamdesetih do danas, dok će prof. dr Slavica Stamatović-Vučković govoriti o muzejskim zgradama u Crnoj Gori.



Predavanje će se održati u petak 16.06.2023.godine u 12h u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag  Dado Đurić na Cetinju.


Piter Kahola Šmal je diplomirani inženjer arhitekture, kustos i od 2006. godine direktor Njemačkog muzeja arhitekture iz Frankfurta. Bio je generalni komesar njemačkih paviljona na VII internacionalnom bijenalu arhitekture u Sao Paulu 2007.godine i XV internacionalnoj izložbi arhitekture u Veneciji 2016. Autor je brojnih radova iz oblasti arhitekture.

Slavica Stamatović - Vučković je vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, gdje je zaposlena od 2004.godine. Magistrirala je na Arhitektonskom fakultetu „Ludovico Quaroni“ na Univerzitetu „La Sapienza“ u Rimu, kao stipendista italijanske Vlade i doktorirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Učestvovala je na XI Bijenalu arhitekture u Veneciji 2008. godine. Objavila je više naučnih i stručnih radova.
 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021