Hotel Crna Gora nezakonito srušen

Vijesti Televizija, 13. avgust 2013. Vijesti u pola 7 (18:48:01)

 

Hotel Crna Gora nezakonito je srušen, to je i zvanično potvrdila uprava za inspekcijski nadzor. Od investitora Normal kompani sada se traži da ruševinu vrati u prvobitno stanje, odnosno da hotelu vrati autentičnost koja je projektom o rekonstrukciji i dogradnji predviđeno. Kako će se to uraditi nikome nije jasno.

Na gotovu štetu, tačnije četri dana nakon rušenja Hotela Crna Gora, ministar turizma Branimir Gvozdenović na osnovu preliminarnih nalaza juče je poručio da je to učinjeno mimo zakona.BRANIMIR GVOZDENOVIĆ, ministar održivog razvoja i turizma:"Nije predviđeno rušenje fasada ni ka strani Ulice slobode, ni ka strani bulevara. Smatram da to nije smjelo da se desi. I normalno Ministarstvo će insistirati da se u potpunosti poštuje projekat na koji smo dali građevinsku dozvolu i tražićemo da se to vrati u stanje koje je bilo prije rušenja."Ono što je ministar preliminarno, danas su zvanično saopštili iz Uprave za inspekcijski nadzor. BILJANA JAKIĆ, pomoćnica direktora Uprave za inspekcijski nadzor:"To znači da ce investitor u skladu sa nepredviđenim okolnostima koje su se desile ispraviti sve nepravilnosti koje su se desile u skladu sa tim projektom što znači, da je projekat urađen, utvrđeni su uslovi tog dijela rušenja. Znači da će se zadržati autentičnost, da će ostati ono što je bilo predviđeno tim projektom, to znači i u dijelu kolonade stubova i u dijelu južne i zapadne fasade."Priča o podizanju hotela Crna Gora iz pepela možda lijepo zvuči. Ali je realnost ipak drugačija. Stručnjaci kažu da su današnji navodi o kršenju zakona rušenjem krajnje čudni, ako se ima u vidu da su na terenu morali biti nadležni građevinski inspektori koji bi to spriječili.


LJUBO DUŠANOV STJEPČEVIĆ, Inženjerska komora Crne Gore:"Priče današnje da će se izdat nalog investitoru da objekat vrati onakav kakav je bio vjerujte da mentalno vrijeđaju, jer je nemoguće taj objekat vratiti kakav je bio. Nema hotela Crne Gore i sad neka svako odgovara za to što je učinio, sad je neophodno ne držati onakvu ruševinu nego raditi ono što je potrebno gradu i ono što je namjera da se tu na njegovom mjestu napravi." Stijepčević je uvjeren da se znalo da će se hotel rušiti, samo se kaže, čekao momenat, a možda se nije imalo ni hrabrosti. Smatra da je čim je projekat započet moralo biti poznato može li postojeća konstrukcija da izdrži nadogradnju. Kada je i praktično vidio da ne može, investitor Normal kompani moraće zbog toga da odgovara. BILJANA JAKIĆ, pomoćnica direktora Uprave za inspekcijski nadzor:"Ukoliko investitor ne otkloni naložene mjere postoji prekršaj u određenom roku, postoji prekršajna kazna i krivična odgovornost."Za odgovornost je ipak kasno kazna je ukoliko dođe do njih Podgorici neće vratiti hotel koji je bio jedan od simbola grada.

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021