IKCG nagradila projektanta Luštica Bay marine Zvonka Tomanovića
Odgovorni projektant konstrukcije Luštica Bay marine Zvonko Tomanović dobitnik je ovogodišnje nagrade Inženjerske komore Crne Gore IKCG za dostignuća u struci iz oblasti planiranja i izgradnje objekata, saopšteno je iz kompanije Luštice Divelopment.
 
 

IKCG je sinoć obilježila 14 godina od osnivanja i uručila nagrade istaknutim članovima inženjerima koji posvećeno rade na realizaciji ciljeva i zadataka iz djelokruga struke, a Tomanović je nagrađen za projekat konstrukcije marine sa obalnim šetalištem Luštica Bay u istoimenom novom turističkom centru čija izgradnja je u toku na poluostrvu Luštica nadomak Tivta.

 

On je kazao da je u zadnjih nekoliko godina učestvovao u izradi nekoliko većih projekata poput tunela na autoputu Bar-Boljare, marine turističkog naselja "Luštica Bay", marine za mega jahte "Porto Montenegro", kao i većeg broja nešto manjih objekata. 

 

"Naravno, veliko je zadovoljstvo i profesionalna satisfakcija kada se od kolega prepozna značaj tih objekata i to istakne jednom ovakvom nagradom", naglasio je Tomanović.

 

Investitor marine, kompanija Luštica Development, dostavila je kao dio projektnog zadatka idejno rješenje marine sa organizacijom marinskog dijela projekta. Za samu konstrukciju su, kako kažu, postavljeni oštri zahtjevi kada su u pitanju otpornost i trajnost objekta.

 

Direktor izgradnje u Luštice Divelopmentu Nabil Mičel kazao je da je jedan od zahtjeva bio i da se konstrukcija projektuje sa što manje armiranog betona, radi izbjegavanja korozije armature i uklapanja u postojeću sredinu. 

 

"To je zatijevalo brojna ispitivanja i analize najboljih inženjerskih rješenja u nearmiranom betonu. Jaka seizmička dejstva na ovoj lokaciji su zahtijevala dodatni napor da se obezbijedi stabilnosti pojedinih djelova objekt. Projektant Tomanović je uspješno odgovorio na sve ove zahtjeve i u ime kompanije čestitam mu na nagradi", saopštio je Mičel.

 

Godišnje nagrade IKCG tradicionalno se dodjeljuju zaslužnim inženjerima – članovima Komore. Dodjeljivanjem nagrada svojim članovima Komora ima za cilj da i dalje radi na afirmaciji dosadašnjih postignuća iz oblasti primjene ili naučno-istraživačke djelatnosti, ali i stimulisanju svojih članova za buduće angažovanje.

 

Marina Luštica Bay je prva novoizgrađena marina u posljednjih deset godina, a njena jedinstvenost je u tome što se gradi na potpuno infrastrukturno neopremljenom terenu. Marina će imati 176 vezova i omogućiće prihvat brodova do 35 metara dužine. U zalivu Trašte gdje se gradi, talasi u zimskom periodu dostižu visinu do sedam metara, pa su za zaštitu marine od talasa projektovana dva lukobrana kao nasute građevine od lomljenog kamena različite granulacije.

 

Kompanija Luštica Development razvija projekat Luštica Bay, novi grad na Jadranu, koji će imati sedam hotela, dvije marine, prvi profesionalni golf teren sa 18 rupa, više od 1000 stanova, 500 vila i gradskih kuća, sportske objekte i sadržaje, kao i druge objekte koji će upotpuniti izgled i funkcionalnost grada.

 

VIJEST na LINKU.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021