Trebalo je da spriječe rušenje Crne Gore

 

Kompanija "Normal", koja je investitor i glavni izvođač radova na hotelu „Crna Gora Hilton" a na čijem je čelu Jelenin suprug Žarko Burić, prema planskoj dokumentaciji, nije smjela da sruši stari hotel, već samo pomoćne objekte u dvorištu.

Odgovornost nadzornog organa, ista je, ako ne veća i od investitora, jer je dužan da obezbijedi da sve bude urađeno prema dokumentaciji.



Bivši predsjednik Inženjerske komore, arhitekta Ljubo Dušanov Stjepčević kazao je "Vijestima" da je nadzorni organ dužan da prati izvođače i projektnu dokumentaciju i da "jednostavno izda nalog da se radovi obustave ukoliko se ne poštuje projektna dokumentacija".

"Nadzorni organ ne smije uopšte da dozvoli da se izvede nešto mimo projekta, ali ako znate da je Ulica slobode legalno zatvorena da bi se rušio hotel, onda je to bilo u koordinaciji. To se nije nikako moglo napraviti tako što je odjednom šefu gradilišta palo na pamet da se ruši objekat", istakao je Stjepčević.

Istakavši da je logično da se vodi građevinski dnevnik u koji se sve upisuje, Stjepčević dodaje da se od samog početka znalo da će se ovo desiti, ali se nije imalo hrabrosti da se saopšti da će se rušiti hotel.

U Pravilniku o sadržini i načinu vođenja građevinskog dnevnika, građevinske knjige i knjige inspekcije, navedeno je da "pravo upisivanja odgovarajućih podataka i zapažanja u građevinski dnenvnik imaju rukovodilac gradilišta, rukovodilac radova proizvođača, rukovodilac pojedinih radova, nadzorni organ, nadzorni organ za pojedine radove, kao i projektant ako učestvuje u nadzoru".

Stjepčević je kazao da inženjeri mogu da izgube licencu za rad ukoliko nijesu radili prema urbanističkim uslovima.

"Malo mi je nelogično da projektna dokumentacija nije predvidjela rušenje, već da se naknadno konstatovalo da je konstrukcija loša i da ne može da istrpi nadgradnju. Ako su to napravili prema urbanističkim uslovima, onda projektanti za to nijesu odgovorni", ocijenio je Stjepčević.

Ako firma koja je izvodila radove nije radila prema projektu, Stjepčević naglašava da onda treba da odgovara za to, ali da postoji i Građevinska inspekcija i nadzor i da se zna koji je njihov posao.

"Sve je ovo čudno. Malo mentalno vrijeđa kad se čuje da je sad utvrđeno da konstrukcija ne može da izdrži nadgradnju, a ja sam siguran da se morala konstatovati i stabilnost objekta i mogućnost nadgradnje kad je projekat počeo da se radi", istakao je Stjepčević.

Advokat Veselin Radulović ranije je kazao da je na osnovu dokumenata koje je medijima dostavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, nesporno kako je rušenje velikog dijela "Crne Gore" urađeno suprotno urbanističko-tehničkim uslovima.

"Na prvi pogled čini se da tu ima elemenata krivičnog djela i to zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju i zloupotrebe ovlašćenja u privredi. Potencijalno se radi o težim oblicima tih krivičnih djela jer je šteta koja je nastala, odnosno nekome moguća i korist, veća od 40.000 eura", objasnio je Radulović.

On je pojasnio da za teži oblik zloupotrebe poslovanja u privrednom poslovanju prijeti kazna od dvije do 10 godina zatvora, dok se za zloupotrebu ovlašćenja u privredi može dobiti od dvije do 12 godina.

Stjepčević naglašava da posebno čudno djeluje izjava ministra turizma i održivog razvoja Branimira Gvozdenovića da će raspisati nalog investitoru da vrati hotel u prvobitno stanje.

"To vrijeđa ne samo ljude iz ove oblasti nego i onoga koji logički razmišlja. Za vraćanje hotela u prvobitno stanje nema teoretske šanse", kazao je Stjepčević. Stjepčević je istakao da kategorija hotela "Hilton" ima svoje propise, koje stari "Crna Gora" nije mogao da zadovolji.

"Bilo koja rekonstrukcija unutar objekta sa postojećom konstrukcijom u kojoj je objekat izveden, ne može ispoštovati tražene propise. Na primjer, veličina sobe ne može biti koliko je propisana za tu kategoriju... Bilo kakvo uklapanje u sami taj objekat u postojećoj konstmkciji bilo bi neizvodljivo", objasnio je Stjepčević.

Hotel sa najdužom tradicijom u Podgorici, otvoren je davne 1953. godine, a aneks sa gradskom kafanom i salonima srušen je prethodne sedmice.

NA GRADILIŠTU se zna šta se dešava

Stjepčević je naglasio da se rušenje hotela ne može izvesti bez odgovarajuće dozvole.

"Projektom morate obilježiti što se ruši na postojećem objektu, mora se tačno naznačiti koje se pozicije ruše. Na osnovu toga se izdaje građevinska dozvola, ali urbanistički uslovi će vam reći da lije objekat predviđen za rušenje, da li je predviđen za nadgradnju i dogradnju. Urbanističkim uslovima je precizirano šta treba da se čini sa objektom", objasnio je Stjepčević.

On je istakao da je projektant dužan da poštuje urbanističke uslove i da po tome radi.

" Ne napadam onoga koji nije kriv. Ako sam ja uzeo da radim određeni projekat i dobio urbanističke uslove i projektni zadatak i poštujem ih, nikakvu krivicu nemam. Na gradilištu se zna što se dešava", rekao je on.

INSPEKCIJA zabranila radove

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove, utvrdili su da je „prilikom rušenja došlo do unišavanja elemenata građevinskih konstrukcija u dijelu južne i zapadne fasade koje projektom nijesu bile predviđene za rušenje", navodi se između ostalog u nalazu Uprave za inspekcijske poslove povodom rušenja hotela „Crna Gora".

Pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove Biljana Jakić kazala je „Vijestima" da su zabranili radove na dijelu gdje je odstupljeno od projekta, kao i da su ostavili razuman rok da se postupi po njihovom nalogu.

"Već je postupljeno po našem nalogu, odnosno radovi su obustavljeni i radi se na tome se stanje dovede kao što je i prema projektnoj dokumentaciji", kazala je Jakić.

Arhitekta i poslanik Pozitivne CG Goran Tnponja odjenio je da nalaz i izjava ministra Gvozdenovića da se "hotel "Crna Gora" vrati u stanje prije rušenja", govori da investitor neće snositi nikakve konsekvence za svoje nedjelo i da će završiti što je i htio, odnosno srušiti pa ponovo graditi.

"Investitor je srušio što je građevinskom dozvolom bilo predviđeno da se sačuva, rekonstruiše, dojadi i nadogradi, ali to je bilo skupo, jeftirije je bilo porušiti sve pa iznova. Investitor bi svakako "vratio u pređašnje stanje" i bez toga da mu to nalaže ministar Gvozdenović. To je investitor zapravo i htio, to je bila njegova ideja, da poruši što mu smeta i da onda nesmetano izgradi sve "prema projektu", kazao je Tuponja.

On je rekao da Pozitivna insistira na odgovornosti, da se stane na kraj samovolji pojedinaca, da se počne poštovati zakon i utvrdi odgovornost i da se za to snose zakonom predviđene mjere.

Trebalo je da spriječe rušenje Crne Gore

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021