Zbog besparice, skromna proslava
Dan, 23. oktobar 2013. Povodi (15. strana)

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHC) juče je obilježilo 12 godina postojanja i rada. Oni su naveli da zbog nedostatka finansijske podrške neće na druge načine obilježavati godišnjicu.

- Cilj je da se sredstva preusmjeravaju na aktivnosti koje doprinose ostvarivanju ljudskih prava osoba sa invaliditetom, a usled nedostatka dovoljnih i adekvatnih , inicijativa i aktivnosti Vlade, i društva - poručeno je iz UMHCG.

 

Ističu da su u protekloj godini uspostavili intenzivniju saradnju sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Inženjerskom komorom Crne Gore.

- Rezultat te saradnje je i to da izvršni direktor UMHCG Marina Vujačić piše tekstove za časopis „Pogled“, koji izdaje Inženjerska komora sa ciljem da ukaže na problem nepristupačnosti u sviM oblastima života osoba sa invaliditetom.

UMHCG je, kako dodaju, uspostavilo i Studentsku savjetodavnu kancelariju, koja je smještena u prostorijama UMHCG.

- U sklopu ovog projekta rektori tri crnogorska univerziteta potpisali su povelju koja se odnosi na podršku i inkluziju studenata sa invaliditetom u visokoškolske institucije u Crnoj Gori. I prošle i ove godine oslobođeni su školarine svi studenti sa invaliditetom koji studiraju na Univerzitetu Crne Gore i Univerzitetu Mediteran, a koji su nam se obratili poručili su iz UMHCG.

Oni su takođe završili primjenu projekta „Monitoring ljudskih prava osoba sa invaliditetom“, čiji je cilj pisanje izvještaja o stanju ljudskih prava tih osoba.

-Izvještaj je sačinjen na osnovu individualnih iskustava osoba sa invaliditetom, praćenja zakona i politika koje ih se tiču, odnosno njihove usklađenosti sa Konvencijom UN o pravima OSI, i na kraju društvene, odnosno medijske slike o invaliditetu navodi se u saopštenju.

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021