Gran-pri za studio - Grad -

DAN, 22. DECEMBAR 2013. PERISKOP


Prvi Crnogorski salon arhitekture pod sloganom "Okruženje je bitno" svečano je otvoren u galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju. Organizatori ovog salona su Savez arhitekata Crne Gore i Komora arhitekata, koja djeluje u okviru Inženjerske komore Crne Gore. Brojni posjetioci imali su priliku da pogledaju 120 radova koji su pristigli na prvi crnogorski salon arhitekture.

Odlukom stručnog žirija sastavljenog od arhitekata Ane Dane Beroš iz Hrvatske, Vladana Đokića iz Srbije, Matevža Čelika iz Slovenije i Anđelke Badnjar Gojnić iz Crne Gore, Gran-pri pripao je Branislavu Gregoviću, Đorđu Gregoviću i Veljku Raduloviću iz studija "Grad". 

Nagrada za istraživanje, eksperiment i publikaciju pripala je radu "Kotor Art Kotor APSS" autora Dijane Vučinić i Marije Ičević, a nagradu u kategoriji enterijera dobili su Ivan Milošević i Marko Stjepčević za projekat "Rekonstrukcija enterijera Osnovnog suda u Podgorici". Nagrada u kategoriji projekata pripala je autorima rada "Lungomare Đurađevići" Sonji Radović Jelovac i Predragu Babiću dok je u kategoriji "Realizacija" nagrada dodijeljena radu Srđana Malovića "Okamenjavanje: projekat djelimične restauracije, rehabilitacije tipologije i rekonstrukcije objekta Mletačke bolnice/Austrougarske kasarne,Stari grad, Herceg Novi".

Predsjednik Saveza arhitekata Nebojša Adžić rekao je da se arhitektura ne može posmatrati izvan konteksta života, bilo kroz politku, ekonomiju, sociologiju ili neki drugi segment društva. Adžić je uputio zahvalnost pokroviteljima manifestacije - Prestonici, Ministarstvu kulture, Narodnom muzeju Crne Gore, brojnim sponzorima i medijima .Z. P.

Gran pri za studio "Grad"

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021