ADŽIĆ: Prvi Crnogorski salon arhitekture - da spoznamo svoj kvalitet

PORTAL ANALITIKA, 21. DECEMBAR 2013. KULTURA, VIJESTI
Prvi Crnogorski salon arhitekture pod sloganom "Okruženje je bitno" biće večeras svečano otvoren u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag - Dado Đurić" na Cetinju u 18 časova.

Ovaj izuzetan događaj na kome će prvi put na jednom mjestu biti predstavljena dostignuća crnogorskih arhitekata u brojnim oblastima, zvanično će otvoriti gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović. Tom prilikom biće dodijeljene i nagrade u sedam kategorija. Otvaranju 1. Crnogorskog salona arhitekture prethodiće prezentacije Vladimira Lazića na temu "Primjena energetski efikasnih stakala u savremenoj arhitekturi" i "Uloga stakla u enterijeru".

Organizatori Salona su Savez arhitekata Crne Gore i Komora arhitekata, koja djeluje u okviru Inženjerske komore Crne Gore.

Predsjednik Saveza arhitekata, Nebojša Adžić za Portal Analitika kaže da je podršku ovom događaju dalo nekoliko renomiranih sponzora, pa samim tim očekuje da se Salon održi na kvalitetan način.

- Za mjesto održavanja je odabrana Prijestonica Cetinje i trenutno najreprezentativniji izložbeni prostor. Gradonačelnik Prijestonice je prepoznao značaj ovog projekta i dao mu punu organizacijsku podršku, kao i Ministarstvo kulture i Narodni muzej Crne Gore - dodaje Adžić.

Na konkurs za učešće na ovom salonu, pristiglo je oko 120 radova u kategorijama: realizacije iz oblasti arhitekture i urbanizma, projekta iz oblasti arhitekture i urbanizma, enterijera, publikacije, istraživanja i eksperimenta, konkursa i studentskih radova. Među njima je posebno mjesto dobio Kotor Art, tačnije njegova Ljetnja škola arhitekture Kotor APSS čije je prvo izdanje održano 2012. godine.

Žiri Salona čine Anđelka Badnjar - Gojnić iz Crne Gore, Ana Dane Beroš iz Hrvatske, Vladan Đokić iz Srbije i Matevž Čelik iz Slovenije.

- Članovi žirija su ugledne arhitekte iz zemalja bivše Jugoslavije koji se, osim projektantskog rada, bave i teorijom, tako da smo formirali tim koji će moći da sagleda kvalitet radova iz više različitih uglova profesije. Svojim objektivnim posmatranjem ponuđenih projekata oni će dati komentare i ocjene koji nam mogu biti od koristi u namjeri da steknemo realan uvid u kvalitet arhitekture naših prostora, koji evidentno postoji - ističe predsjednik Saveza arhitekata.

On takođe kaže kako su izborom slogana Salona "Okruženje je bitno" htjeli da skrenu pažnju na kompleksnost same arhitektonske profesije.

- Arhitektura se ne može posmatrati izvan konteksta života, bilo kroz politku, ekonomiju, sociologiju ili neki drugi segment društva - zaključuje Adžić.

Prvi Crnogorski salon arhitekture

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021