Gran pri studiju Grad

ND VIJESTI, 23. DECEMBAR 2013. KULTURA (20. STRANA)
Cetinje Prvi crnogorski salon arhitekture otvoren je preksinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju, u organizaciji Saveza arhitekata Crne Gore i Komore arhitekata, koja djeluje u okviru Inženjerske komore Crne Gore. Na Salonu je predstavljeno 120 radova u sedam različitih kategorija, a međunarodni žiri koji je radio u sastavu: Anđelka Badnjar Gojnić (Crna Gora), Ana Dana Beroš (Hrvatska), Matevž Čelik (Slovenija) i Vladan Đokić (Srbija), donio je odluku da Gran pri za sveobuhvatan dosadašnji rad kao i ukupan doprinos Prvom crnogorskom salonu arhitekture u više kategorija, bude dodijeljen studiju "Grad", odnosno arhitektama Branislavu Gregoviću, Đorđu Gregoviću i Veljku Raduloviću.

Nagrada u kategoriji "Projekata" pripala je autorima rada "Lungomare Đurađevići" Šonji Radović-Jelovac i Predragu Babiću, nagradu u kategoriji "Realizacija" osvojio je Srđan Malović za rad "Okamenjavanje, projekat djelimične restauracije, rehabilitacije tipologije i rekonstrukcije objekta Mletačke bolnice/Austrougarske kasarne u Starom gradu u Herceg Novom". Nagradu za "Istraživanje, eksperiment i publikaciju" dobio je rad "Kotor Art Kotor APSS" autorki Dijane Vučinić i Marije Ičević, a nagradu u kategoriji "Enterijera" dobili su Ivan Milošević i Marko Sljepčević za projekat "Rekonstrukcija enterijera Osnovnog suda u Podgorici".

"Prvi crnogorski salon arhitekture smatram značajnom manifestacijom, začetkom nove tradicije, iskorakom unutar crnogorske kulturne scene. Međunarodni žiri donio je svjež, neutralan pogled na opus koji se stvara na crnogorskom prostoru. Žiri je jednostavno i jednoglasno donio odluke 0 nagrađenim radovima. Prepoznate su kvalitativne inicijative i dugogodišnji kvalitetan rad koji ne podliježe investitorskim ukusima ili pretenzijama i postavlja kritičke oslonce za rad. Zato smo kategoriju 'Istraživanje i eksperimenta' objedinjenu sa kategorijom 'Publikacija', odnosno, projekat Kotorska škola arhitekture, istakli kao najvredniju inicijativu sa najvažnijim    doprinosom umrežavanja kako ove regije tako i međunarodne scene", prokomentarisala je Prvi crnogorski salon arhitekture kao i ocjene žirija, Ana Dana Beroš, arhitektica iz Zagreba, urednica renomiranog hrvatskog časopisa za arhitekturu "Oris".

J.P.T.-D.L.

 

OKRUŽENJE je bitno

Prvi crnogorski salon arhitekture, koji se održava pod sloganom "Okruženje je bitno" otvorio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović ističući da je Salon manifestacija koju Cetinje i Crna Gora već odavno zaslužuju.

"Nalik drugim sredinama. Salon arhitekture smotra je koja zaslužuje đa dobije svoj prostor u društvenim tokovima, a prije svega, koja zaslužuje široku organizacionu podršku nadležnih institucija", kazao je Bogdanović. On se zahvalio i čestitao Savezu arhitekata Crne Gore i Komori arhitekata (IKCG), kako na njihovoj ideji 0 realizaciji Prvog crnogorskog salona arhitekture, tako i na inicijativi da on bude održan na Cetinju.

"Pravo na kvalitetno izrađen prostor, upravo je komponenta koja mora biti u fokusu sfere uređenja prostora. I upravo iz tog razloga vjerujem da dileme nema i da arhitektura u datom trenutku, ali i u budućnosti treba snažnu podršku svih činilaca društva, što se prevashođno odnosi na institucionalni okvir. Zbog svega toga, manifestacije poput ove, čija duga i sadržajna priča počinje večeras, od izuzetne su važnosti i uvjeren sam da će dobiti neophodnu pažnju i afirmaciju", kazao je Bogdanović.

 

Gran pri studiju "Grad"

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021