Betoniraju obalu od Luštice do Bojane

DAN, 24. DECEMBAR 2013. POVODI (14. STRANA)


Svaki pedalj obale od Luštice do rijeke Bojane u opštini Ulcinj praktično je podređen nekom građevinskom zahvatu, bilo za izgradnju stambenih objekata bilo za izgradnju novih plaža, upozorila je ispred Inženjerske komore Crne Gore - Strukovne komore građevinskih inžsnjera Olivera Doklestić. Obraćajući se učesnicima jučerašnjeg skupa koji je na temu „Izvođenje građevinskih radova u zonama vodnih resursa, građenje objekata u priobalnom, morskom pojasu“ održan u kotorskom Institutu za biologiju mora, Doklestićeva je ocijenila da Crna Gora ima dobru zakonsku regulativu u oblasti ekološke zaštite, ali da je problematična njena primjena u praksi.

 

Učesnici skupa su zaključili da Vladi treba preporučiti izradu jedinstvenog dokumenta iz područja zaštite okoline i održivog razvoja za područje morskog priobalja, ali i donošenje dokumenta o ocjeni usaglašenosti rješavanja pitanja zaštite okoline i privrednog razvoja, te za sprovođenje monitoringa priobalja.

 

Doklestićeva je navela i da su u opštini Herceg Novi od 2008. godine do danas podnesena samo dva zahtjeva za izradu procjene uticaja na životnu sredinu za obavljanje građevinskih radaova u zonama morskog pojasa. Podsjetila je da su sva fizička i pravna lica dužna da prilikom obavljanja aktivnosti u prostoru preduzmu sve mjere da se rizik oštećenja životne sredine svede na minimum.

 

-    Nažalost, to sve ostaje u domenu glavnog projekta, ali ne i u domenu razvijanja organizacije gradilišta navela je Doklesićeva naznačivši da su, sa graditeljskog aspekta, osnovne karakteristike priobalnog područja da je to zona devete seizmičke aktivnosti, što znači da u slučaju jakog zemljotresa može da dođe do ozbiljnih problema likvifakcije (potonuća djelova obale), dok se u pogledu geološkog sklopa radi o karetnom terenu (tlo sa pojavama mjestimične nestabilnosti, klizišta, erozije, odrona, ispresecanosti površinskim i podzemnim vodotokovima, itd.).

 

Stručni saradnik u Institutu, doktor Zoran Kljajić upozorio je da su glavni problemi u obalnoj zoni zatrpavanje vodotokova i mora, obalne deponije, vještačke nove plaže, urbanizacija na obalnoj liniji, ali i ispuštanje i zagađenje otpadnim vodama.

 

-    Kanalizacioni kolektori su prilično havarisani i slabo održavani, a problem direktnih individualnih ispusta u more je posebno izražen u Bokokotorskom zalivu koji je poluzatvoreni sistem i ima svoja ograničenja i kapacitete. Kada se ti kapaciteti zagađivanja jednog dana pređu doći će do ekološkog problema koji u datom momentu nećemo moći riješiti upozorio je on.

 

On je dodao da svako zatrpavanje mora donositi ekonomsku korist.

 

-    Ekonomska vrijednost jednog građevinski zauzetog, odnosno zatrpanog, kvadratnog metra mora, prema određenim procjenama, iznosi oko 10.000 eura rekao je Kljajić.

 

B.M.

Petović: Loši efekti urbanizacije

 

Na temu „Uticaj građevinskih zahvata u priobalnom dijelu na morski biodiverzitet" govorila je doktor Slavica Petović, koja je podvukla da su efekti koji urbanizacija ima na priobalni pojas eutrofikacija, erozija, buka na moru, prekomjerni izlov, unesene vrste, čvrsti otpad.

Iekome je jednostavno sasuti šut u more a to može da dovede i do toga da u ishrani koristimo organizme koji su toksični upozorila je Petovićeva.

 

Radulović podržao kontrolisano nasipanje.

 

Koordinator za investicije u JP za upravljanje morskim dobrom Rajko Radulović osudio je „divljačko“ nasipanje obale, ali podržao „kontrolisano i organizovano".

Mnoge plaže u svijetu, pa i Kopakabana su nastale nasipanjem. Ako se radi o kontrolisanom nasipanju i materijalu uzetom iz prirodnih riječnih ili drugih morskih eko-sistema gdje se nalazio, pa se prebaci na drugi prostor, on će proizvesti određene negativne efekte, ali će imati mnogo više pozitivnih tvrdi Radulović.

Dan "Betoniraju obalu od Luštice do Bojane"

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021