Održana prezentacija projekta 1FUTURE
12.03.2024

 

U okviru IX međunarodne konferencije Građevinarstvo - nauka i praksa GNP 2024, Inženjerska komora Crne Gore održala je panel diskusiju (7.03.2024, godine u sali „Morača“, sa početkom u 17:30h), gdje je poseban akcenat stavila na projekat 1FUTURE. Na panel diskusiji, u vidu prezentacije, predstavljen je značaj ovog projekta, istovremeno naglašavajući ključnu ulogu klimatskih promjena za održivi razvoj gradova.

Projektna mreža 1FUTURE osnovana je kao čvrsta saradnja koja okuplja visokoškolske ustanove iz EU i regiona Zapadnog Balkana. Ovaj dinamični konzorcijum, obogaćen je uključivanjem poslovnih udruženja, neprofitnih organizacija i podržan od strane vladinih institucija pridruženih partnera, utjelovljuje model četverostruke spirale, osiguravajući multidisciplinarnu i raznoliku saradnju i snažan angažman dionika.

Klimatske promjene imaju veliki uticaj na ekonomski i društveni razvoj. Stoga, sistem visokog obrazovanja treba da podigne svoje kapacitete kako bi uticala na stvaranje klimatski održivogi otpornog društva, koje bi bilo sposobno za izgradnju bolje ekonomije. Ovaj prijedlog je značajan za ciljeve i aktivnosti Strand II CBHE akcije Erasmus + programa. Zasnovan je na identifikovanim potrebama svake zemlje regiona 1.

IKCG po prvi put pristupila 1.04.2023.godine i jedna od 18 partnerskih institucija projekta 1FUTURE,sa kojim će raditi na njegovoj trogodišnjoj realizaciji.

PREZENTACIJA

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021