Drugi međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA 2022 za mlade arhitekte i dizajnere, studente arhitekture i dizajna
10.06.2022

Udruženje Ekokultplus, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA, raspisuju Drugi međunarodni arhitektonski konkurs za idejno arhitektonsko rešenje na temu MIKRO EKO KUĆA 2022.

Drugi međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA 2022 namenjen je mladim arhitektima, dizajnerima, pejzažnim arhitektima i primenjenim umetnicima starosti do 30 godina i studentima fakulteta iz navedenih oblasti. Koncept mikro kuće predstavlja jedinstvene arhaične objekte locirane u prirodi, koji su teorijski bazirani na ideji o minimalističkoj kući, čiji je fokus na njenim funkcionalnim, formalnim i oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima. Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o egzistencijalnom minimumu za život.

Konkurs će otvoriti pitanje eko samoodržive kuće, uz njeno prilagođavanje prirodnom kontekstu i upotrebi obnovljivih izvora energije i prirodnih ekološko-održivih materijala, ali isto tako treba da da odgovor o mogućem egzistencijalnom minimumu životnog prostora uz obezbeđenje svih aspekata održivog komfora. Ekološke mikro kuće mogu dati široke odgovore o mogućnostima kvalitetnog i održivog boravka u prirodi i njihove upotrebe.

Savremeni trenutak obeležen pandemijom korona virusa povećao je interesovanje za boravak u prirodi i otvorio mogućnost da se na ovakav kreativan način utiče i unapredi pristup zelenim tehnologijama i pospeši ukupna industrija montažnih i prefabrikovanih kuća u regionu, kao jednog od modela održive gradnje u budućnosti.

Cilj projekta je i da se kroz redefinisanje osnovnih čovekovih potreba za boravkom u prirodi prepozna, definiše i dizajnira fleksibilan i multifunkcionalan objekat kao esencijalni deo ljudskog okruženja, uz uvođenje novih tehnoloških, konstruktivnih, termotehničkih i energetski efikasnih metoda, uz korišćenje obnovljivih izvora energije, tradicionalnih načina građenja i prirodnih materijala.

Konkurs ima za cilj da promoviše mlade stvaraoce i da kroz društvene mreže i prateće medije afirmiše koncept ekološke arhitekture. Na taj način se stvaralaštvo mladih generacija obogaćuje ekološki održivim pristupom projektovanju, dizajniranju i izgradnji zgrada uz korišćenje obnovljivih izvora energije, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i sprečavanju daljih klimatskih promena - kaže predsednik međunarodnog žirija, arhitekta Vladimir Lovrić

Rok za predaju radova je 1. septembar 2022.

 

Fond za nagrade iznosi …………..  4.000 €

Prva nagrada   ................................  2.000 €

Druga nagrada ................................     900 €

Treća nagrada  ................................     500 €

Specijalne novčane nagrade  ..........  4x150 €

4 specijalna priznanja studentskim radovima

 

Više informacija o konkursu možete videti na linku:

www.congress-saee.com

www.ekokucamagazin.com/konkurs2022

 

Objava rezultata konkursa biće 7. oktobra 2022.

Dodela nagrada obaviće se na svečanom otvaranju tradicionalne Pete međunarodne Manifestacije i Kongresa ODRŽIVA ARHITEKTURA - ENERGETSKA EFIKASNOST (SUSTAINABLE ARCHITECTURE - ENERGY EFFICIENCY - SAEE), u petak, 7. oktobra 2022. godine u 19h u centralnom holu Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, Beograd.

Potencijalne medijske partnere koji su zainteresovani da prate proglašenje pobednika, molimo da nam pišu na e-mail: konkurs@congress-saee.com

 

Materijal za objavu mozete skinuti sa linka Download

 

 

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021