41. POGLED
02.11.2022

Novi broj časopisa Pogled otvaraju aktuelnosti iz Inženjerske komore Crne Gore. Kroz razgovor sa predsjednikom IKCG, mr Nikolom Lukovićem, podsjećamo na brojne aktivnosti, inicijative i projekate koje je Komora podržala i realizovala kao što su organizovanje prvih Dana arhitekture u Crnoj Gori (SKA), učešće u organizaciji Petog crnogorskog Salona arhitekture (SKA), održavanje Šestih dana elektro inženjera (SKEI), Četvrtog međunarodnog skupa iz oblasti klimatizacije, grijanja i hlađenja (SKMI), održavanje tribina posvećenih mladim inženjerima, kao i značajna podrška kroz članstvo u IKCG mladih kolega, zvanično partnerstvo sa interdisciplinarnom inicijativom – Novi evropski Bauhaus...

U Pogledu razgovaramo sa mladim arhitekticama, koje su na predlog Srukovne komore arhitekata IKCG, zahvaljujući svojim profesionalnim biografijama i angažovanjima, postale članice Svjetske federacije inženjerskih organizacija (WFEO). Kroz intervju sa arhitekticom Tamarom Marović, najavljujemo predstojeće Dane arhitekture, prvu manifestaciju ovog tipa u Crnoj Gori, a u razgovoru sa arhitektom Nikolom Radovićem, predsjednikom Saveza arhitekata Crne Gore saznajemo šta je sve planirano za peto izdanje Crnogorskog salona arhitekture. U susret pomenutim događajima bavili smo se i temama posvećenim arhitekturi u Crnoj Gori u protekle dvije decenije, kao i retrospektvom dosadašnjih izdanja crnogorskih salona arhitekture.

U Pogledu i o Piranskim danima arhitekture kao i o međunarodnoj nagradi Piranesi, kao i prošlogodišnjem prvom predstavljanju crnogorskih arhitektonskih izraza na pomenutom događaju.

Predstavljamo i rad posvećen novim modelima kolektivnog stanovanja – potrebi za arhitektonskim i urbanim prostorima koji na inteligentan način uspostavljaju optimalne relacije između čovjeka i njegovog okruženja, a koja je uvijek u žiži interesovanja projektanstke struke.

U novom broju o razornim zemljotresima s obje strane Jadrana – o paralelnim iskustvima i stavovima crnogorskih i italijanskih stručnjaka. Donosimo i priču o tome kako je završena slavna epopeja bokeljskog pomorstva na jedra – o posljednjoj plovidbi broda Nemirna.

Ovo su neke od izdvojenih tema iz novog broja časopisa Pogled koji je, svoje četrdeset prvo izdanje, zaokružio pričom o crnogorskim graditeljima.

Pozivamo vas na još jedno druženje.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021