Razgovori o hidroelektranama
Dan, 04. novembar 2013. Regioni (II. strana)
 

BIJELO POLJE - U organizaciji Inženjerske komore Crne Gore Strukovne komore građevinskih inženjera u Bijelom Polju organizovano je predavanje povodom izgradnje malih hidroelektrana. Predavanje se održali profesori sa Građevinskog fakulteta u Podgorici. O maloj hidrocentrali „Vrelo” kod Tomaševa govorio je Prof. dr Ljubiša Bošković, dok je Prof. dr Goran Sekulić govorio na temu o zahvatima vode na malim hidrocentralama. Predavanje je organizovano za inženjere, članove Inženjerske komore iz Bijelog Polja, Berana, Andrijevice i Rožaja.

 

- Smatrali smo da su male hidroelektrane aktuelna tema i zbog toga smo kolege okupili ovdjenaglasio je dr Sekulić koji je učesnicima predavanja kazao da tempo izgradnje malih hidroelektrana nije dosad bio u skladu sa predviđenim planskim dokumentima. Rekao je da se može reći da se dosad kasnilo, ali da postoje neki pomaci u ovoj oblasti.

- Jedan od dokaza je i ova hidroelektrana Vrelo koja je inženjerski, odnosno građevinski gotova, postoji samo problem energetskih priključaka. Što se tiče hidrocentrale na Bistrici, koja je započeta, a onda Vlada uzela koncesije, smatram da je bila precijenjena, da istražni radovi i priprema nije bila u skladu sa strukom i naukom.Tu je napravljena greška, odnosno u procjeni samih kapaciteta koji se mogu očekivati, rekao je dr Sekulić. M.N.

Tekst u originalu

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021