PRVI SALON ARHITEKTURE

PODGORICA »U Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ u subotu veče gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović otvorio je prvi Crnogorski salon arhitekture.

- Salon arhitekture smotra je koja zaslužuje da dobije svoj prostor u društvenim tokovima a prije svega, koja zaslužuje široku organizacionu podršku nadležnih institucija. Stoga bih večeras želio iskazati zahvalnost i čestitke Savezu arhitekata Crne Gore i Komori arhitekata, kako na njihovoj ideji o realizaciji prvog Crnogorskog salona arhitekture, tako i na inicijativi da on bude održan na Cetinju gradu o čijem je arhitektonskom, kulturnom i istorijskom blagu izlišno govoriti. Jer, ukoliko se samo osvrnemo na zdanja koja nas okružuju, uočićemo stilski raznovrstan, a ujedno i skladan arhitektonski ambijent, koji Cetinje čini posebnim kazao je Bogdanović.

On je istakao značaj pitanja iz djelokruga arhitekture, prostornog planiranja i zaštite životne sredine.

- Kada govorimo o prostornom razvoju, onda je nemoguće ne sagledati i krajnje kompleksnu tematiku prostornog identiteta u cjelosti rekao je Bogdanović. Prvom Crnogorskom salonu arhitekture, koji se održava pod sloganom „Okruženje je bitno“, prisustvovali su brojni posjetioci, a dodijeljene su i nagrade u sedam kategorija. Gran pri pripao je Branislavu Gregoviću, Đorđu Gregoviću i Veljku Raduloviću iz studija „Grad“. Nagrada za istraživanje, eksperiment i publikaciju pripala je radu „Kotor Art Kotor APSS“ autorki Dijane Vučinić i Marije Ičević, a nagradu u kategoriji enterijera dobili su Ivan Milošević i Marko Stjepčević za projekat „Rekonstrukcija enterijera Osnovnog suda u Podgorici“.

Nagrada u kategoriji projekata pripala je autorima rada „Lungomare Đurađevići“ Sonji Radović Jelovac i Predragu Babiću. U kategoriji ’Realizacija’ nagrada je dodijeljena radu Srđana Malovića „Okamenjavanje, projekat djelimične restauracije, rehabilitacije tipologije i rekonstrukcije objekta Mletačke bolnice/Austrougarske kasarne, Stari grad, Herceg Novi“.

Na konkurs za učešće na ovom salonu, pristiglo je oko 120 radova a u žiriju prvog Crnogorskog salona arhitekture bili su Anđelka Badnjar Gojnić (Crna Gora), Ana Dane Beroš (Hrvatska), Vladan Đokić (Srbije) i Matevž Čelik (Slovenija).

Manifestaciju su organizovali Savez arhitekata Crne Gore i Komora arhitekata pri inženjerskoj komori Crne Gore, uz podršku prijestonice Cetinje, te Ministarstva kulture i Narodnog muzeja Crne Gore. -

ZNAČAJ ARHITEKTURE

Predsjednik Saveza arhitekata Crne Gore Nebojša Adžić naglasio je značaj i kompleksnost sfere arhitekture. Arhitektura se ne može posmatrati izvan konteksta života, bilo kroz politku, ekonomiju, sociologiju ili neki drugi segment društva rekao je on.

Blic Prvi salon arhitekture

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021