PREDSTAVNICI IKCG UČESTVOVALI NA PROSLAVI DANA INŽENJERSKE KOMORE SRBIJE

Povodom 15 godina od osnivanja, Inženjerska komora Srbije svečano je obeležila “Dan Inženjerske komore Srbije“, 14. juna 2018. godine u Legatu Petra Lubarde u Beogradu. Među brojnim zvanicama, prisutni su bili prof. dr Mile Dimitrovski i Rade Lazarevski, predsednik i potpredsednik Komore ovlašćenih arhitekata i inženjera Makedonije, Georgi Kordov, predsednik KIIP Sofija-Grad, Galina Ruleva, Dimitar Načev, potpredsednik Evropskog saveta građevinskih inženjera, Maria Stefanova, generalni sekretar KIIP Sofija, Stefan Kinarev, nekadašnji predsednik KIIP Sofija, Boris Ostojić i Biserka Vujović, predsednik i poslovni sekretar Inženjerske komore Crne Gore, Boris Vranešević, zamenik predsednika Hrvatske komore inženjera elektrotehnike, Prof. dr Nebojša Bojović dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, Sanja Čiplić pomoćnik Pokrajinskog sekretarijata za građevinarstvo, direktori firmi, preduzeća i javnih službi, članovi Skupštine, Upravnog i Nadzornog odbora, izvršnih odbora Komore i ostali uvaženi gosti.

 

Prisutne je pozdravila Latinka Obradović, potpredsednica Upravnog odbora Inženjerske komore Srbije, osvrnuvši se na dosadašnji rad Komore kao i na postignute rezultate rada u proteklih 15 godina. Posebno je istakla učešće Komore u projektima od državnog značaja, kao što su obnova i pomoć poplavljenim područjima opština Obrenovac, Krupanj, Loznica, Paraćin i drugim mestima, kroz angažovanje stručnih timova inženjera, kao i izdvajanjem značajnih materijalnih sredstava. Zatim, pomoć u sanaciji i izgradnji objekata u Kraljevu nakon zemljotresa. U okviru svog izlaganja, naglasila je da se nakon godinu i po dana blokade rada u Komori nesmetano nastavlja obavljanje poverenih poslova izdavanja licenci.

Potpredsednik Evropskog saveta inženjerskih komora, predsednik Izvršnog odbora matične sekcije projektanata i član Upravnog odbora Komore, prof. dr Dragoslav Šumarac, naglasio je značaj međunarodne saradnje Komore sa svim inženjerskim komora u regionu i sa međunarodnim organizacija kao što su Evropski savet inženjerskih komora, Evropski savet građevinskih inženjera i Svetsko udruženje inženjerskih organizacija.

Predstavnici komora iz okruženja istakli su dugogodišnju prijateljsku i uspešnu saradnju sa Inženjerskom komorom Srbije, sa željom da saradnja bude još uspešnija u budućnosti.

 

Na svečanosti su dodeljene godišnje nagrade Inženjerske komore Srbije u tri kategorije. Nagrada za životno delo dodeljena je prof. dr Mihailu Muravljovu, dipl. građ. inž, za jedinstven doprinos u stručnom, pedagoškom i naučnom radu u oblasti teorije i prakse građevinskog inženjerstva, poznavanja i unapređivanja tehnologije i primene građevinskih materijala, projektovanja i izvođenja složenih i naprednih konstrukcija, i višedecenijskom delovanju na obrazovanju i usavršavanju mladih stručnjaka, za šta je primio brojna naučna i stručna priznanja, kao i za dugogodišnji rad u stručnim organizacijama i telima u kojima se uspešno zalagao za održanje visokih profesionalnih standarda i za emancipaciju i društveni status inženjerskih struka na nacionalnom i međunarodnom nivou. Nagradu za životno delo uručio je prof. dr Rajko Unčanin, član Nadzornog odbora Inženjerske komore Srbije.

 

Nagrade za izuzetno dostignuće u struci iz delatnosti članova Komore dodeljene su dr Žaklini Gligorijević, dipl. inž. arh, za izvanredan doprinos u domenu urbanističkog planiranja, urbanističkog i arhitektonskog projektovanja, stručne i naučne publicistike, kao i za delovanje na organizaciji stručnih savetovanja i Mirjani Vašut, dipl. pr. planeru za izvanredna dostignuća i doprinos u rukovođenju svim vrstama planskih dokumenata za teritoriju jedinica lokalne samouprave, za realizovane  izmene i dopune Plana detaljne regulacije radne zone „Panonija Energy“ na teritoriji Sremske Mitrovice. Nagrade su uručili dr Nebojša Stefanović, predsednik Izvršnog odbora matične sekcije planera i član Upravnog odbora i prof. dr Dragoslav Šumarac, potpredsednik Evropskog saveta inženjerskih komora, predsednik Izvršnog odbora matične sekcije projektanata i član Upravnog odbora Komore.

Nagrada za ostvarivanje izuzetnih rezultata na početku stručne karijere dodeljena je Andriji Zoriću, master inž. građ. kao autoru i koautoru brojnih naučnih i stručnih radova, i kao projektantu i projektantu saradniku na većem broju objekata, čime se dokazao kao stvaralac od koga se u budućnosti osnovano može očekivati izuzetan doprinos razvoju struke. Nagradu je uručila Latinka Obradović, potpredsednica Upravnog odbora Inženjerske komore Srbije.

Nakon dodele nagrada održan je mini koncert Vjere Adžić, soprana, u pratnji Milivoja Veljića.

 

Saopštenje je preuzeto sa zvaničnog sajta Inženjerske komore Srbije.

 

Predsjednik Inženjerske komore Crne Gore, gospodin Boris Ostojić u svom obraćanju pozdravio je prisutne i posebno istakao tradicionalno dobre odnose dvije komore. Njegov govor prenosimo u integralnom obliku:

 

Poštovana gospođo Obradović,

Poštovani gospodine Šumarac,

Dame i gospodo,

 

Imam izuzetnu čast i zadovoljstvo što sam u prilici da vas ispred Inženjerske komore Crne Gore pozdravim i zajedno sa vama proslavim ovaj značajan jubilej.

 

Naše Inženjerske komore, kao i većina Komora u regionu, osnovane su u približno istom periodu i organizovane na jako sličan način i sa sličnim ciljem, a to je: staranje o zaštiti javnog interesa, unapređenje struke, zaštita interesa svojih članova i unapređenje uslova za obavljanje djelatnosti (planiranja, projektovanja i izgradnje).

 

Za sve ove godine uloga Inženjerskih komora, po mom mišljenju, značajnije se mijenjala samo u dijelu koji se odnosi na prenesena javna ovlašćenja i povjerene poslove od strane resornog ministarstva, i može se konstatovati da je u tom pogledu bilo uspona i padova.

 

Ono što poziciju Inženjerske komore čini jako specifičnom je dvostuka uloga koja se ogleda u sprovođenju javnih ovlašćenja i povjerenih poslova od strane Ministarstva, s jedne strane, i zastupanju interesa svojih članova i zaštiti i unapređenju struke, s druge strane. Odnos između ove dvije uloge nije uvijek lako pomiriti i to je ono što rukovođenje Komorom čini izuzetno osjetljivim i teškim. Međutim, mislim da niko od nas nema dilemu da su Inženjerske komore prije svega strukovna udruženja i da zaštita interesa struke uvijek mora biti na prvom mjestu.

 

Iako smo krenuli uglavnom od sličnih polaznih osnova, danas se u zavisnosti od cijelog niza okolnosti, uslovljenih uglavnom procesima tranzicije, naše Komore nalaze u prilično različitim pozicijama i opterećene su različitim vrstama problema. Naravno, većinu problema ćemo morati da rješavamo sami, unutar naših država, i to kroz nacionalni zakonski okvir. Međutim, imajući u vidu očiglednu posvećenost svih nas procesu pridruživanja Evropskoj uniji, smatram da djelovanjem kroz međunarodna strukovna udruženja treba da skrenemo pažnju na sve aktuelne probleme i zahtjevamo veću podršku i razumijevanje, jer ćemo, nadam se, u relativno bliskoj budućnosti biti dio zajedničkog tržišta. Zajednički okvir može pružiti priliku da se trajno definiše adekvatan status Inženjerskih komora i inženjerske struke, odnosno trajno utvrde određene nadležnosti Komora oko kojih više neće biti licitiranja, što predstavlja preduslov za nezavisnost struke.

 

Obično, kada se sumiraju utisci kod nas preovlada nezadovoljstvo, pa često ne budemo zadovoljni postignutim. Ukoliko naše trajanje uporedimo sa tradicijom „Doma inženjera“ iz Beča koja je duža od 200 (dvijestotine) godina, mislim da nemamo razloga za nezadovoljstvo, makar ne za pesimizam. Za prvih 15-ak ili 17-ak godina sigurno je postignuto izuzetno puno. Siguran sam da će u narednim godinama biti postignuto još više, a da će inžinjeri kao pragmatični ljudi i vizionari prevazići sve atkuelne probleme i na opšte zadovoljstvo naših država i društva i dalje biti glavna razvojna snaga koja će obezbjetiti dalju izgradnju i napredak.

 

Ono što sa posebnim zadovoljstvom želim da istaknem su tradicionalno dobri odnosi naših Komora, koji, naravno, počivaju na jako, jako puno toga zajedničkog što nas neraskidivo povezuje.

 

Svim članovima Komore i zaposlenima u Sekretarijatu želim srećan Dan Komore i 15-godišnji jubilej, uz želju da u dobrom zdravlju i raspoloženju uspješno proslavite još mnoge jubileje Inženjerske komore Srbije.

 

Hvala na pažnji. Živjeli!

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021