Održan Sastanak radne grupe za javne nabavke ECEC
22.04.2024

U Zagrebu je 12. aprila 2024., u prostorijama Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG) održan sastanak radne grupe za javne nabavke ECEC, kome je pored predstavnika Hrvatske, Austrije, Sjeverne Makedonije i Poljske, prisustvovao i predstavnik Crne Gore Srđan Laković, dipl.inž.el.

Sastankom je predsjedavao predsjednik ECEC-a, Klaus Turedl, koji je naglasio važnost rada ove grupe i najavio donošenje određenih zaključaka do kraja godine koji će se proslijediti nadležnim tijelima Europske unije.

Na sastanku se raspravljalo o različitim temama vezanim za inženjerske usluge i regulacije. Jedan od ključnih problema koji su identifikovani jeste spajanje projektovanja i izgradnje, što može dovesti do gubitka nezavisnosti inženjera. Predloženo je da se definišu cijene intelektualnog rada po satu kako bi se osigurala nepristranost i stručnost.

Austrija je predstavila svoje upute u kojima su normirani poslovi intelektualne prirode s odgovarajućim cijenama, dok je Makedonija objasnila princip negativne aukcije za inženjerske usluge. Svi učesnici su se složili da je važno omogućiti mladim licenciranim inženjerima da steknu reference kroz projekte na kojima rade, što trenutno nije uvijek slučaj.

Takođe, predstavljeni su i prijedlozi amandmana na EU direktive o javnim nabavkama za inženjerske usluge. Hrvatski član radne grupe predstavio je nekoliko predloga koji će biti proslijeđeni svim članovima za daljnju raspravu i komentare, dok  je predstavnik Hrvatske komore inženjera građevinarstva Ivan Markić, održao prezentaciju o analizi javnih nabavki za pružanje usluga građevinskih inženjera u Hrvatskoj.

Očekuje se da će do kraja godine biti održan još jedan sastanak radne grupe na kojem će se finalizovati predlozi amandmana koji će se uputiti Evropskom parlamentu.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021