Učešće predstavnika Crne Gore na Seminaru-radionici \\\"Usvajanje Eurokodova u regionu Balkana\\\", koji je 5. i 6. decembra 2013. godine održan u institutu Joint Research Center (JRC) u Ispri, Italija.

Učešće predstavnika Crne Gore na Seminaru-radionici "Usvajanje Eurokodova u regionu Balkana", koji je 5. i 6. decembra 2013. godine održan u institutu Joint Research Center (JRC) u Ispri, Italija.

 

U organizaciji i na poziv Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije (Joint Research Center) iz Ispre, Italija, održan je Seminar-radionica  5. i 6. decembra 2013. godine u Milanu i u objektima Instituta JRC u Ispri za učesnike iz osam zemalaja Balkana.

Na Seminaru su u okviru delegacije iz Crne Gore učestvovali:

  1. Danilo Gvozdenović, Generalni direktor Direktorata za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma,
  2. Prof. dr Branislav Glavatović, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (pomoćnik direktora) i Inženjerska komora Crne Gore (Predsjednik),
  3. Prof. dr Radomir Zejak, Građevinski fakultet Univerziteta u Podgorici i Tehnički komitet 002 Eurokodovi - Institut za standardizaciju (Predsjednik),
  4. Prof. dr Željka Radovanović, Građevinski fakultet Univerziteta u Podgorici, u ime Inženjerske komore Crne Gore,
  5. Ljiljana Šoškić, Sekretar Tehničkog komiteta, Institut za standardizaciju
  6. Tatjana Vujošević, samostalni savjetnik u Direktoratu za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma,
  7. Svetlana Vuksanović, samostalni savjetnik u Direktoratu za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma i
  8. Petar Luburić, prevodilac u Direktoratu za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma.

 

Radionica je bila usmjerena na prezentovanje posvećenosti i dostignuća u usvajanju Eurokodva zemalja Balkana, kao i prezentaciji specifičnih potreba potrebnih za usvajanje i implementaciju  Eurokodova i srodnih EN standarda u regionu Balkana.

 

Na Seminaru je učešće uzelo 37 predstavnika nacionalnih delegacija 8 zemalja Balkana, koje su sačinjavali predstavnici vladinih tijela, ministarstava, nacionalnih instituta za standardizaciju , akademskih zajednica i inženjerskih komora iz zemalja izvan Evropske unije. Na seminaru je takođe učestvovalo i sedam pozvanih eksperata iz CEN/TC250, zatim CEN i CENELEC Centralne Uprave (Glavna uprava za proširenje i država članica EU- a) kao i sedam predstavnika instituta JRC (ELSA Unit). Dakle, Seminaru je ukupno prisutvovao 51 učesnik.

 

Na Seminaru su sve nacionalne delegacije prezentirale svoja specifična iskustva i dostignuća u usvajanju i implementaciji Eurokodova. Delegacija Crne Gore je prikazala prezentaciju koju su svi članovi delegacije prethodno pripremili i verifikovali, a koja je sastavni dio ovog Izvještaja. Prezentaciju je izložio Prof. dr Branislav Glavatović.

 

Predstavnici navedenih institucija Evropske Unije su u brojnim prezentacijama ukazali na kapacitete tih institucija i njihove reference u oblasti Eurokodova, kao i specifizirali oblasti procesa usvajanja i implementacije Eurokodova u kojima učesnici, odnosno njihove zemlje, mogu očekivati pomoć u realizaciji tih aktivnosti. Nakon dva dana izlaganja, rasprava i diskusija, kao i nakon posjete istraživačkim laboratorijama u oblasti savremenog građevinarstva i zemljotresnog inženjerstva instituta JRC u Ispri, utvrđeni su sljedeći zajednički zaključci Seminara-radionice:

  • Najveći broj zemalja balkanskog regiona (koje nijesu članice EU) izrazile su spremnost i namjeru da primjenjuju Eurokodove kao osnovne standarde, kao i svjesnost o potrebi usklađivanja nacionalnih propisa i principa standardizacije u oblasti izgradnje sa zakonodavstvom Evropske Unije. Na Seminaru je takođe konstatovano da u većini zemalja učesnica postoje izvjesni nedostataci relevantne institucionalne podrške za usvajanje i primjenu Eurokodova.
  • Konstatovano je postojanje značajnog napretka na prevodima Eurokodova, pogotovo EN 1990, EN 1991 i EN 1992 (osim u Bosni i Hercegovini). Ovaj se proces takođe odvija u Makedoniji i Moldaviji (pri čemu je Moldavija prihvatila rumunski prevod), kao i u poodmakloj fazi u Srbiji. Proces izrade nacionalno određenih parametara i nacionalnih aneksa započeo je u većini zemalja Balkana koje su izvan Evropske Unije.
  • Utvrđeno je da su nastavne jedinice iz oblasti primjene Eurokodova, uključene u visoko obrazovanje praktično kod svih zemalja učesnica Seminara. U principu, kursevi se ne nude od strane profesionalnih organizacija (osim u Crnoj Gori), a konstatovan je i nedostatka materijala za obuku. Zaključeno je da bi slučaj Hrvatske mogao da posluži kao regionalni primjer "dobre prakse" u odnosu na organizaciju programa osposobljavanja i uključivanja svih relevantnih učesnika procesa. Takođe je konstatovano da je finansiranje na nacionalnom nivou procesa pripreme smjernica i materijala za primjenu EN normi u projektovanju, još uvijek nedovoljno.
  • Najzad, zaključeno je da postoji potreba za stvaranjem regionalne platforme za saradnju zemalja regiona u postupku usvajanja Eurokodova, kao što je uspostavljanje mobilne regionalne konferencije: susreti / seminari / radionice / obuke stručnjaka u svakoj od zemalja balkanskog regiona. Predstavnik Nacionalnog  instituta za standardizaciju Republike Makedonije ponudio je organizaciju prvog takvog događaja.
© Inženjerska Komora Crne Gore 2021