Održana je 51. sjednica Izvršnog odbora Evropskog savjeta inženjerskih komora

Pedesetprva sjednica Izvršnog odbora Evropskog savjeta inženjerskih komora (European Council of Engineers Chambers - ECEC), održana je 16. januara 2016. godine u Inženjerskoj zbornici Slovenije u Ljubljani. Ispred Inženjerske komore Srbije, sjednici su prisustvovali prof. dr Dragoslav Šumarac, potpredsednik Evropskog savjeta inženjerskih komora i predsjednik Skupštine Inženjerske komore Srbije, Ivana Magdelinić, v.d. sekretara i mr Milana Milović, predstavnik za odnose s javnošću. Ova sjednica Izvršnog odbora Evropskog saveta inženjerskih komora, predstavljala je i prvu sednicu novog saziva Izvršnog odbora izabranog na Dvanaestoj sednici Generalne skupštine Evropskog saveta inženjerskih komora, održanoj u Rimu 26. septembra 2015. godine u sledećem sastavu: predsednik Črtomir Remec iz Slovenije, potpredsednici prof. dr Dragoslav Šumarac iz Srbije, Hansjorg Letzner iz Italije i prof. Zygmunt Meyer iz Poljske, Tomas Noebl, predstavnik Nadzornog odbora iz Nemačke, generalni sekretar Klaus Thurriedl iz Austrije i blagajnik Gabor Szöllössy iz Mađarske.

 

Prof. dr Dragoslav Šumarac kao predsednik Radne grupe Evropskog saveta inženjerskih komora za kontinuirano profesionalno usavršavanje (Continual Professional Development - CPD), podnio je izveštaj o aktivnostima Radne grupe između dvije sjednice Izvršnog odbora. Najpre je naveo da je Radna grupa održala Drugi sastanak 21. novembra 2015. godine u Beogradu, u Inženjerskoj komori Srbije, tokom kojeg su članovi Radne grupe vodili diskusiju o dosadašnjim rezultatima programa CPD - a, program predavanja za 2016. godinu, kao i o budućim aktivnostima koje podrazumevaju akcioni plan za period 2016 - 2018. godine. Istakao je da su dosadašnja iskustva u sprovođenju CPD-a izuzetno dobra i da će se i u daljim aktivnostima nastaviti u istom pravcu. Svakako je najvažnije nastaviti dobar odabir tema, koje moraju biti aktuelne, kao i dobar odabir predavača koji, kao i do sada, moraju biti eminentni sručnjaci iz oblasti kojom se bave. Nakon toga izložio je Program predavanja za 2016. godinu sa utvrđenim konkretnim temama i odabranim predavačima, kao i akcioni plan za period 2016 - 2018. godine. Predavanja će prvenstveno biti na teme koje nesporno zanimaju članove svih komora članica ECEC-a, a pre svega iz oblasti primene Eurokodova, energetske efikasnosti i zelene gradnje, kao i iz drugih oblasti, kao što su zaštita od požara, elektrotehnika, mašinstvo i iz drugih inženjerskih disciplina. Posebno je istakao da se u organizaciji Inženjerske komore Srbije i ECEC-a, 28. januara 2016. godine, održava predavanje na temu "The legal acts on digital signature in ECEC member countries and the experiences of the profession". Predavanje će putem Webinara biti prenošeno u svim komorama članicama ECEC-a, a biće prezentovana iskustva u primeni elektronskog potpisa, u izradi projektno-tehničke dokumentacije, u izdavanju elektronskih građevinskih dozvola u Austriji, Italiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

 

U okviru daljeg toka sjednice, razmatrana su pitanja koja se odnose na pravni status Evropskog savjeta inženjerskih komora, Kodeksa ponašanja inženjera, pitanje tarifa, naknada za inženjerske usluge, plan rada u periodu 2016-2018. godine, pitanje finasija ECEC-a, prijem novih članica  ECEC-a, i održavanje narednih sjednica Izvršnog odbora ECEC-a, kao i naredne sjednice Generalne skupštine ECEC-a.

 

Saopštenje je preuzeto sa zvanične internet prezentacije Inženjerske komore Srbije.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021