Svečano obeležen Dan Inženjerske komore Srbije

U Beogradu je 14. juna 2016. godine povodom 13 godina rada Inženjerske komore Srbije svečano obeležen "Dan Inženjerske komore Srbije". Među brojnim zvanicama, prisutni su bili Marvan Abdelhamid, predsednik Svetskog udruženja inženjerskih organizacija, Zvonimir Sever, predsednik Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Željko Sokolić, član Upravnog odbora Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Ivan Paska, predsednik Komisije za međunarodnu saradnju Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Georgi Kordov, predsednik Komore inženjera za investiciono projektovanje (KIIP) Regionalne Kolegije Sofija - grad, Ljubo Dušanov Stjepčević, predsednik Izvršnog odbora strukovne komore arhitekata Inženjerske komore Crne Gore, Svetislav Popović, generalni sekretar Inženjerske komore Crne Gore, Biserka Vujović, poslovni sekretar Inženjerske komore Crne Gore, prof. dr Nebojša Bojović, dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, Aleksandar Seizović, republički inspektor u Republičkoj građevinskoj inspekciji, Ana Mirić, načelnik za investicije u infrastrukturne projekte Ministarstva privrede Republike Srbije, Vladimir Milovanović, generalni direktor Energoprojekta, Mladen Simović, direktor Energoprojekt Entela, Jasmina Ilić, savetnik za infrastrukturu Kancelarije Ujedinjenih nacija za infrastrukturne projekte, Milan Vuković, predsednik Inženjerske komore Srbije u periodu od 2004. do 2006. godine, dobitnici nagrada Inženjerske komore Srbije za 2016. godinu, direktori firmi i preduzeća, članovi Upravnog i Nadzornog odbora Inženjerske komore Srbije, predstavnici Suda časti i komisija Upravnog odbora Komore, članovi izvršnih odbora matičnih sekcija, predstavnici medija i ostali uvaženi gosti.

Prisutne su pozdravili prof. dr Milisav Damnjanović, predsednik Inženjerske komore Srbije, prof. dr Dragoslav Šumarac, predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije, Marvan Abdelhamid, predsednik Svetskog udruženja inženjerskih organizacija, Zvonimir Sever, predsednik Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Georgi Kordov, predsednik Komore inženjera za investiciono projektovanje (KIIP) Regionalne Kolegije Sofija - grad, i Svetislav Popović, generalni sekretar Inženjerske komore Crne Gore. Prof. dr Milisav Damnjanović istakao je da se veoma uspešno razvija međunarodna saradnja Komore sa svim inženjerskim komora u regionu i sa međunarodnim organizacija kao što su Evropski savet inženjerskih komora, Evropski savet građevinskih inženjera i Svetsko udruženje inženjerskih organizacija. Takođe, naglasio je značaj saradnje sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prvenstveno na implementaciji zakona i podzakonskih akata kao i veoma intenzivnu zajedničku aktivnost na usavršavanju sistema objedinjene procedure i izdavanju elektronskih građevinskih dozvola. Prof. dr Dragoslav Šumarac, istakao je značaj permanentne edukacije članova Komore, a u cilju sticanja novih znanja i unapređenja kvaliteta rada. Poseban akcenat je stavio na najnoviji projekat CTP-Common Training Principles koji Evropski savet inženjerskih komora radi za Evropsku komisiju, a u kome Srbija ravnopravno učestvuje. Cilj projekta je da se ujednače stečena znanja na tehničkim fakultetima Evropskih zemalja u cilju slobodnog kretanja inženjera. Prof. Damnjanović i prof. Šumarac posebno su istakli da je neprihvatljiva tendencija pojedinaca iz udruženja građana pod nazivom Akademija inženjerskih nauka Srbije da se Inženjerska komora Srbije ukine odnosno "utopi" u takozvanu jedinstvenu inženjersku organizaciju Srbije. Prisutni  predstavnik Svetskog udruženja inženjerskih organizacija kao i predstavnici komora iz regiona dali su punu podršku rukovodstvu Inženjerske komore Srbije na preduzimanju mera za očuvanje jedinstva i intergriteta Komore.

Na svečanosti su dodeljene godišnje nagrade Inženjerske komore Srbije u tri kategorije. Dobitnik Nagrade za životno delo Inženjerske komore Srbije za 2016. godinu je dr Dobrivoje Tošković, dipl. inž. arh. za jedinstveni doprinos rukovođenju izradom urbanističkih planova na domaćem i međunarodnom nivou, formiranjem metoda rada, određivanjem koncepcije razvoja planskog područja i sprovođenja sinteznog postupka, često u uslovima drugačije kulture i klime, i publikovanjem dostignuća i prenošenja mlađim naraštajima urbanista.

Nagrade za izuzetno dostignuće u struci iz delatnosti članova Komore, dodeljene su  Dušku Boberi, dipl. građ. inž, Goranu Tadiću, dipl. građ. inž. i Zoranu Lukoviću, dipl. inž. građ. za izvanredna dostignuća na projektovanju pokretnog mosta "Port Milena" u Ulcinju, Crna Gora kao i Milici Joksić, dipl. inž. arh. za rad na Generalnom urbanističkom planu Beograda tokom 2014. i 2015. godine i Sanji Đorđević, dipl. inž. arh. za doprinos u izradi Plan generalne regulacije Beograda u periodu 2014. i 2015. godine.
Nagrada za ostvarivanje izuzetnih rezultata na početku stručne karijere dodeljena je Nemanji Džiniću, dipl. maš. inž. za izuzetni uspeh na povezivanju razvojno istraživačkog rada u vodećem svetskom istraživačkom institutu "Creative Thermal Solutions" iz Urbane (SAD) i neposrednu sopstvenu inženjersku praksu u projektovanju i izvođenju.

 

Preuzeto sa sajta Inženjerske komore Srbije.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021