Izvještaj sa sastanka Generalne skupštine Svjetske federacije inženjerskih organizacija (WFEO)

Predstavnici Inženjerske komore Crne Gore učestvovali su na Generalnoj sjednici Svjetske federacije inženjerskih organizacija, koja se održavala u periodu od 03.-04.12.2015.godine u Svjetskom internacionalnom konferencijskom centru u Kjotu/Japan.

 

 

Ovogodišnje održavanje Generalne skupštine bilo je posvećeno izboru novih članova izvršnog odbora WFEO-a, kao i rukovodioca organizacije: potpredsjednika i predsjednika.

 

Tokom naredne dvije godine, mandat predsjednika WFEO vršiće gospodin Horhe Spitalnik. Na funkciju predsjednice WFEO u periodu od 2017-2019.godine, izabrana je Marlen Kanga, članica komiteta nacionalnih članica. Na mjesto potpredsjednika WFEO, za isti period, izabran je predsjednik Inženjerske komore Slovenije i Evropskog savjeta inženjerskih komora gospodin Črtomir Remec. Predstavnici Inženjerske komore Crne Gore, rukovodeći se principima dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, definisanim kroz Inženjersku inicijativu za regionalnu saradnju, podržali su kandidaturu gdina Remeca.

 

Agenda je obuhvatala i podnošenje redovnih revizorske izvještaje, izvještaja izvršne direktorice gđe. Tahani Youssef o novim članicama i aplikacijama za članstvo u WFEO,  izvještaja odlazećeg predsjednika o rezultatima dvogodišnjeg mandata, izvještaje o realizaciji projekata tehničkih komiteta (Komiteta o edukaciji inžejera (CEIE), Komiteta o inženjerima i zaštiti životne sredine (CEE), Komiteta o informacijama i komunikacijama (CIC), Komiteta o inženjerskim inovacijama u tehnologija (CEIT), Komiteta o energiji (CE), Komiteta o ženama u inženjerstvu (WIE), Komiteta o antikorupciji (CAC), Komiteta o prevenciji rizika od prirodnih nepogoda (CDRM), Komiteta mladih inženjera (YE),  izvještaje o preduzetim projektima pod okriljem pod-organizacija: FEANI,  UPADI, FEIAP, FEISCA, FAOE, FAE, CEC, AFEO, USEA, WCCE.  Skupština je bila dobra prilika da se, tokom drugog dana zasijedanja, utvrde i zadaci za naredne aktivnosti, prema kojima je dogovoren sastanak za 2017.godinu, u Rimu/Italija. Teme koje će biti tretirane na sastanku u Rimu su: postizanje materijalnog blagostanja kroz perspektivu održivog razvoja, definisanje misije inženjera koji posluju u društvenom kontekstu koji se kontinuirano mijenja, pronalaženje modela prema kojima bi nauka, tehnologija i inženjerstvo doprinjele principima poput očuvanja civilizacijskog nasljeđa, a kroz definisanje novih pravaca razvoja.

 

Fotografije sa sjednice Generalne skupštine na linku: GALERIJA.

 

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021