ODRŽAN STRUČNI SKUP TERMOTEHNIKA I ARHITEKTURA TURISTIČKIH KOMPLEKSA 4* I 5* NA SJEVERU CRNE GORE – ENERGETSKI EFIKASNI SISTEMI GRIJANJA“
14.03.2023

Inženjerska komora Crne Gore u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore i Ministarstvom kapitalnih investicija Vlade Crne organizovala je 7. marta stučni skup „Termotehnika i arhitektura turističkih kompleksa 4* i 5* na sjeveru Crne Gore – Energetski efikasni sistemi grijanja“. Skup se održao u prostorijama Privredne komore Crne Gore.

Skup su otvorili potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić i predsjednik Skupštine Inženjerske komore Srđan Laković, a u radu su učestvovali predstavnici struke, kompanija i institucija.

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić istakla je da je obezbjeđivanje dovoljnih količina energije na ekonomski i ekološki prihvatljiv način i postizanje kompromisa između ekonomije i životne sredine postao cilj svake razvijene države.

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović izrazio je zadovoljstvo što se stručni skup održava ubrzo nakon obilježavanja Svjetskog dana energetske efikasnosti.

Srđan Laković, predsjednik Skupštine Inženjerske komore Crne Gore kazao je u svom uvodnom izlaganju da ovakva stručna predavanja i kvalitetni skupovi u velikoj mjeri doprinose razvoju struke.

O termotehnici i arhitekturi turističkih kompleksa 4* i 5* na sjeveru Crne Gore i energetski efikasnim sistemima grijanja govorio je Miodrag Macanović, dipl.maš.inž., Ening d.o.o. Nikšić. PREZENTACIJA

Mr Sanja Pavićević, vd generalne direktorice Direktorata za energetiku u Ministarstvu kapitalnih investicija govorila je o uspješnim projektima koje ovo ministarstvo sprovodi, prepoznajući značaj potencijala koje naša država ima u pogledu unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja energije iz obnovljivih izvora. Riječ je o efikasnosti u javnim objektima („Unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama” (KfW banka) i “Energetska efikasnost u Crnoj Gori – druga faza” ( Međunarodna banka za obnovu i razvoj.

Ona se osvrnula i na program podrške namijenjen građanima „Energetski efikasan dom“. PREZENTACIJA

U fokusu izlaganja Mr Maje Lukovac Popović, StructurARCH group – SAG Podgorica bila je arhitektura energetski efikasnih objekata.

Ona je govorila o važnosti održive gradnje, kojom se prema načelima održivog razvoja, ne iscrpljuju neobnovljivi izvori dobara i energije i ne ugrožavaju biološke vrste ili stanje prirodnih vrijednosti. PREZENTACIJA

Bojan Grujički, Viessmann Beograd prezentovao je energetski all – inclusive turističke objekte koje je ova kompanija radila, kao i istoriju solarne tehnike u Viessmann Group.

On se tokom svog predavanja osvrnuo na fosilne izvore energije, odnosno gasne generatore – TNG i CNG, istakavši da su njihove prednosti visoka prilagodljivost svakoj strategiji i budžetu i bezbolan prelaz prilikom konverzije izvora na gas. PREZENTACIJA

Boban Jolović, Georesursi Zvornik govorio je o mogućnosti korišćenja geotermalne energije na sjeveru Crne Gore.

On je kazao da sjever Crne Gore odlikuju generalno dosta niske vrijednosti geotermlanih parametara (toplotnog toka i geotermalnog gradijenta). PREZENTACIJA

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021