Oblast građevinarstva da postane inovativna i da zadovolji potrebe crnogorskih građana i ekonomije na efikasan način
22.06.2022

Oblast građevinarstva treba da postane inovativna i da zadovolji potrebe crnogorskih građanki, građana i ekonomije na efikasan način, kao i postane dio građevinarstva Evropske unije (EU) i konkurentna u pružanju usluga u međunarodnim projektima.

To je poručeno na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Evropskog dana inženjera čija je tema “Novi evropski Bauhaus – uloga inženjera i inženjerki”, koju je organizovala Inženjerska komora Crne Gore (IKCG).

Predsjednik IKCG, Nikola Luković rekao je da kroz Novi evropski Bauhaus želimo da razmišljamo o prostoru kao najvrijednijem dobru koje trebamo pametno koristiti.

„To je i vodeći motiv naše svečane akademije. U naredna tri dana otkrivaćemo modele na koji način možemo da doprinesemo razvoju ove evropske inicijative, te kako da evropske standarde prevedemo u domaću lokalnu praksu, unaprijedimo je i damo joj smisao gdje smo u okviru Evropske zelene agende“, rekao je Luković.

Kazao je da su ciljevi koji su definisani kroz Evropsku zelenu agendu u tijesnom odnosu sa svakodnevnim radom inženjera.

„Inženjerska izvrsnost, koja se iskazuje u različitim formama, osnovni je faktor uspjeha zelenog dogovora. Brzina procesa tranzicije u velikoj mjeri zavisi od pametnih inženjerskih rješenja kao temelja zelenih politika i promjena navika“, naveo je Luković.

Prema njegovim riječima, inženjeri su ključni faktor u mnogim naučnim i tehničkim poljima ekspertize – počevši od građevinarstva, mašinstva, saobraćaja, mobilnosti, upravljanja otpadom, elektronike, hidroinženjerstva, biologije, hemije...

„Zbog toga, u sve mjere i ciljeve u okviru Zelene agende moraju biti uključene različite inženjerske struke. Veoma nam je jasno da je inženjerska izvrsnost jedan od najznačajnijih faktora za uspješnu zelenu tranziciju, ali i jedan od osnovnih elemenata inženjerske izvrsnosti moraju biti inženjerska samostalnost i nezavisnost, koja jedina može da garantuje da na donošenje odluke nijesu uticali drugi lični interesi“, istakao je Luković.

„Inženjerska izvrsnost podrazumijeva i solidnu bazu teorijskog znanja, vještina i kompetencija i visok nivo profesionalne nezavisnosti“, rekao je Luković.

„Novi Evropski Bauhaus (NEB) može da ponudi platformu za razvoj interdisciplinarnih procesa “učenja jednih od drugih”. Može da ponudi ideje kako da prevaziđemo tradicionalne granice između različitih profesija i disciplina. Ali, svi inženjeri u svijetu mogu da djeluju isključivo u sistemskom okviru kojeg kreira politika neke države. Uspješnost svakog društva zavisi u mnogome i od stepena uvažavanja struke, a struka ima samo jednu mogućnost, a to je da kaže onako kako zaista jeste. Stvar je vrlo prosta. Društvo može, ali često i ne mora da prepozna tu istinu. Ako prepozna, napreduje, a ako ne, onda stagnira“, istakao je Luković.

Na kraju, obratio se posebno svim inženjerkama i inženjerima u Crnoj Gori. „Kolege moje, reći ću vam kratko: autoritet, integritet, ponos, dostojanstvo, ali i odgovornost! Sve ovo ćete postići vrlo lako, usavršavanjem, poštenim radom, nesebičnim davanjem, dijalogom, uvažavanjem, tolerancijom i ljubavlju prema svojoj zemlji! To je javni interes! To je interes naše djece! Ovo danas je samo ''Next level''! Na vama je da ga prepoznate i iskoristite momenat. Vi ste dio elite ovog društva i ne dozvolite da vam kažu drugačije! Za vama će ostati mnogo duže vaša dobra djela, na ponos vašoj djeci i svim građanima Crne Gore“, kazao je Luković.

„Sve što je na zemlji, sve što je pod zemljom, sve što je na vodi, sve što je pod vodom i sve što je do svemira, to je napravila inženjerska pamet! Ko ove riječi ne razumije i ne poštuje ih, nikada neće dosegnuti blagodeti istine, istine koja oslobađa duh“, istakao je Luković.

Najavio je da će ove sedmice IKCG potpisati sporazum o saradnji sa opštinama Nikšić, Bijelo Polje i Glavnim gradom.

„Naš je plan da sa svim lokalnim samoupravama imamo memorandume o saradnji i stvorimo efikasnu mrežu djelovanja koja neće zaobići nijednog inženjera ma u kojem se udaljenom mjestu nalazili“, kazao je Luković.

 

Ministarka prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, kazala je da za taj resor, oblast građevinarstva, posebno korišćenje prostornog resursa - prioritet, poručujući da će u tim oblastima struka imati ključnu ulogu.

„Naše je da saslušamo struku i da ono što su njen stav i javni interes integrišemo u javne politike“, rekla je Novaković Đurović.

Istakla je da u svom radu Ministarstvo koristi pozitivna iskustva iz globalnih, evropskih i procesa u regionu, zasnovanih na principima održivog razvoja i održivog građevinarstva, „imajući u vidu proces globalizacije koji će, kako je objektivno očekivati, nažalost, samo mali broj zemalja u razvoju biti u stanju i prilici da se adekvatno uključi i izbori za visoku poziciju“.

„Stoga je naš zajednički cilj da oblast građevinarstva postane inovativna i da zadovolji potrebe crnogorskih građanki i građana i ekonomije na efikasan način, da postane dio građevinarstva EU i da postane konkurentna u pružanju usluga u međunarodnim projektima“, rekla je Novaković Đurović.

Prema njenim riječima, vodeći princip kojim se rukovodi Ministarstvo na čijem je čelu je razvoj građevinarstva kao integralni dio procesa evropske integracije i održivog razvoja Crne Gore.

„Proces evropske integracije je apsolutni prioritet 43. Vlade i u tom procesu u IKCG prepoznajemo strateškog partnera da zajedno usvajamo i implementiramo evropske standarde u ovim oblastima. Stoga, u narednom periodu, očekujemo aktivno učešće IKCG kako bi kroz nova zakonska rješenja koja imamo u planu izrađivati, smanjili neracionalno trošenje vrijednih i neobnoovljivih prostornih resursa i obezbijedili kvalitetnije životno okruženje“, kazala je Novaković Đurović.

Predsjednik Skupštine IKCG, Srđan Laković, predstavnik IKCG u European Council of Engineers Chambers, rekao je, u onlajn obraćanju da ta asocijacija promoviše zeleni plan i Evropski bauhaus koji se temelji na tri stuba – ljepoti, u smislu lijepog života, održivosti i zajedništvu.

„Mislim da je to nešto čemu mi inače u našem iskustvu i razvoju moramo i trebamo da insistiramo“, kazao je Laković.

Predsjednica Strukovne komore građevinskih inženjera Olga Radulović, predstavnica Strukovne komore građevinskih inženjera i članica izvršnog odbora European Council of Civil Engineers, rekla je da inženjeri imaju veliku ulogu i dužnost da, poštujući prostor i koristeći ga na najbolji način, učine svojim djelima život boljim i udobnijim.

„Inženjeri su snaga. Jedna od snaga države u ostvarivanju ciljeva za bolji život. Cijenimo da nam je to veliki cilj i da idemo hrabro ka tome da popravljamo sve ono što je loše, a  ono što je dobro da izdižemo“, poručila je Radulović u onlajn obraćanju.

Prisutnima su se onlajn obratili i predstavnik Evropske komisije Lorenzo De Simone i predsjednik European Council of Engineers Chambers, gospodin Klaus Turedl.

 

MEDIA

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021