Konferencija: (Ne)Održiva arhitektura
23.06.2022

U utorak 22. juna 2022. godine povodom proslave Evropskog dana inženjera u hotelu Cue održana je Konferencija: (Ne)Održiva arhitektura, koju je organizovala Strukovna komora arhitekata u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Podgorici. Konferencija je posvećena konceptu Novi evropski Bauhaus (New European Bauhaus), koji je i tema ovogodišnje proslave.

Izuzetno posjećenu Konferenciju su otvorili predsjednik IKCG mr Nikola Luković i predsjednik Strukovne komore arhitekata mr Novica Mitrović. 

Veoma interesantna izlaganja su imali glavni državni arhitekta Mirko Žižić, iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma koji je govorio o stanju u Crnoj Gori, dr Vladimir Đurđević, profesor za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu, koji je govorio o relacijama klimatskih promjena i arhitekture, i dr Rifat Alihodžić, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici koji je napravio osvrt kroz istorijski razvoj do futurističke vizije održivosti u arhitekturi.

U posebno zanimljivoj panel diskusiji su pored predavača učestvovali i mr Azra Vuković, biološkinja i izvršna direktorica NVO Green Home, i dr Svetlana Perović, dekanka Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Moderatorka konferencije je bla arhitektica mr Viktorija Nikolić.

Strukovna komora arhitekata je zadovoljna velikim odzivom arhitekata, i veoma interesantnom i neformalnom debatom sa učesnicima na kraju.

 

Fotografije

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021