Izvještaj o realizovanoj konferenciji: "ENTERIJER", 26.06.2023.godine, hotel CUE Podgorica
03.07.2023

 

U okviru godišnjeg programa stručnog usavršavanja članova Komore, Strukovna komora arhitekata je 26.06.2023. godine organizovala prvu u nizu konferencija koje će staviti u fokus arhitekturu unutrašnjeg prostora - pod nazivom „Enterijer“.

Konferenciju su otvorili Maja Velimirović Petrović, potpredsjednica Inženjerske komore Crne Gore i Jakov Lopušina, predsjednik skupštine Strukovne komore arhitekata.

Predavanja su održali Ema Alihodžić Jašarović, docent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore i Nemanja Milićević - OOUR studio, koji su predstavili zajednički rad na višestruko nagrađivanim projektima enterijera, a zatim i Dejan Todorović, asistent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu koji je takođe predstavio nagrađivane projekte enterijera.

Nakon predavanja održana je panel diskusija sa predavačima koju je moderirala Tamara Marković, a u okviru koje je poseban akcenat dat na neophodnost stručne kritike u oblasti projektovanja unutrašnjeg prostora, edukaciji i izazovima digitalnog doba koji utiču na masovnu produkciju enterijera. Osim toga, dat je osvrt i na autorska prava nad projektima enterijera, kao i na potrebu regulisanja arhitekture unutrašnjeg prostora u okviru zakona i podzakonskih akata, naročito u pogledu propisivanja obaveze projektovanja enterijera javnih objekata prilikom izrade idejnih rješenja, a naročito glavnih projekata.

 

FOTOGRAFIJE

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021