IZVJEŠTAJ o realizovanoj posjeti gradilišta Eko - efikasne zgrade u Podgorici
13.10.2023

 

U skladu sa Programom stručnog usavršavanja članova/ica Komore za tekuću godinu, dana 12.oktobra 2023.godine uspješno je realizovana stručna posjeta gradilištu Eko-efikasne zgrade u Podgorici, u zajedničkoj organizaciji Strukovne komore građevinskih inženjera i Strukovne komore arhitekata. Zbog velikog interesovanja članstva, planirani dvočasovni obilazak gradilišta je organizovan u dvije grupe počevši od 11h.

 

Prilikom uvodnog obraćanja sve prisutne članove pozdravio je Moderator ove stručne posjete, g-din Goran Gorašević i zahvalio se na velikoj zainteresovanosti.

 

U uvodnom dijelu, rečeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kroz bilateralnu saradnju sa Ministarstvom ekološke tranzicije Republike Italije sprovodi projekat izgradnje "Eko efikasne zgrade u Podgorici" od 2011. godine, a sredinom 2012 godine uspostavljen je poseban crnogorsko-italijanski finansijski instrument za zaštitu životne sredne EMIF (Environment Montenegrin-Italian Facility), u okviru kojeg se realizuje projekat, i kojim rukovodi Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. U periodu od 2015. godine do kraja 2020. godine, radovi su zaustavljeni kako sa italijanske, tako i sa crnogorske strane, i u tom periodu su potpisana dva tehnička sporazuma u Rimu 2016. godine za nastavak realizacije projekta. Aktivnosti na realizaciji tenderske dokumentacije definisane su u u skladu sa PRAG procedurama iz 2020 godine, kao i obebjeđivanje projektantskog i stručnog nadzora po FIDIC pravilima. Nakon sprovedenih aktivnosti, projekat je nastavljen 2020 godine, i na tenderu je izabrana najpovoljnija ponuda od preduzeća "Strabag" Austria, dok stručni Nadzor obavlja "Studio Synthesis architecture&design", Podgorica.

 

Ispred stručnog Nadzora dr Sonja Radović Jelovac, kazala je nešto više o samom idejnom rješenju koji je donirao italijanski projektant Mario Cucinella ispred firme "MCA" Bologna, Italija dok je za fazu Konstrukcije bila zadužena firma F&M Ingegneria (favero&milan ). Ona je napomenula da se radi o objektu koji je reprezentitivan u smislu same energetske efikasnosti, sa dosta izraženih panela na staklenim fasadima, kao i unutrašnjoj organizaciji same zgrade, koju čine podrumska etaža, prizemlje i sprat. Objekat je ukupne površine cca 10 000 m2 . Sa obzirom da projekat datira jos iz 2011 godine, realno je bilo očekivati i promjene u samoj tehnologiji, pa se pristupilo i samim izmjenama određenih faza u cilju poboljšanja u skladu sa savremenim rješenjima i propisima. Profesor Dr Srđan Janković, je naglasio da ovakav tip objekta je specifičan u Crnoj Gori i da predstavlja jedno arhitektnosko djelo koji se sastoji od tri glavna materijala a to su : beton, čelik i drvo. Konstrukcijski sistem čine stubovi koji su direktno oslonjeni na ploče. U seizmičkom smislu objekat je ukrućen sa stepenišnim jezgrima kojih ima 5, i primaju određena dejstva od seizmičkih uticaja u oba pravca. Ploče su monolitne izvedene sa tkzv "plastičnim stolicama", visine d=40cm i koje predstavljaju olakšanu betonsku međuspratnu konstrukciju.

 

Nakon obraćanja svih predstavnika i učesnika na gradilištu, prisupilo se samom obilasku zgrade, na unaprijed obezbjeđenoj trasi, kako bi se bolje vizuelno sagledali svi detalji unutar objekta (kancelarije, ministarski blokovi, Atrijum, sale za sastanke itd.)

 

Na kraju, zainteresovanost je bila prilično velika, pa je dogovoreno da u nekoj sljedećoj iteraciji objekat bude prezentovan u nekoj sali sa video bimom kako bi imalo dovoljno vremena za sva pitanja.

 

 

 

FOTOGRAFIJE

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021