OBAVJEŠTENJE
11.01.2024

 

Poštovani inženjeri članovi IKCG,

Prva kalendarska godina u kojoj je počelo obavezno stručno usavršavanje se završila.

Gotovo 60% kolega je ostvarilo potreban broj bodova, a mnogi od Vas i više.

 

Čestitamo !

 

Velika zainteresovanost kolega potvrđuje opravdanost ideje o potrebi kontinuiranog stručnog usavršavanja, što je u savremno doba Conditio sine qua non, za praćenje  razvoja struke i konkurentnost na tržištu. 

Međutim, i ako je tokom deset mjeseci organizovano i održano više od 70 događaja, kojima ste bili u prilici da prisustvujete i steknete potrebne bodove, statistika pokazuje da ipak oko 40% inženjera nije ostvarilo uslov za potvrdu licence.

 

Kako je i primarna uloga IKCG zaštita interesa njenih članova i struke, a obzirom da se radi o prvoj godini, odnosno u izvjesnom smislu testnom preriodu cijelog procesa, obratili smo se nadležnom Ministartvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine sa ovom informacijom i pozivom da se razmotri način na koji bi se ova situacija mogla adresirati. 

Kao odgovor na naš dopis i uzimajući u obzir da je stručno usavršavanje počelo u martu prethodne godine, Ministarstvo je odlučilo da u izvjesnom smislu “produži” rok za sticanje potrebnog broja bodova, do kraja marta 2024. godine. Obavezu Komore, shodno Pravilniku o stručnom usavršavanju, o obavještavanju ministarstva nadležnog za poslove planiranja prostora i izgradnju objekata, o podacima o broju bodova ostvarenih na stručnom usavršavanju članova Komore, do kraja januara tekuće godine, za prethodnu godinu, Ministartvo je odložilo do kraja marta 2024. godine, odnosno do isteka 12 mjeseci od kad je stručno usavršavanje i počelo.

 

Ovo praktično znači da kolege koje nisu ostvarile potreban broj bodova, mogu to učiniti do kraja marta tekuće godine ( vanredno samo ove prve godine ), te da u toku 2024. godine moraju ostvariti  nedostajuće bodove za 2023. godinu + 6 bodova za 2024. godinu.

Komora će svakako ispuniti svoju obavezu utvrđenu predmetnim Pravilnikom o stručnom usavršavanju članova Komore i nakon marta tekuće godine dostaviti informaciju Ministartvu o realizaciji stručnog usavršavanja.

 

Skrećemo pažnju kolegama na imperativnu normu utvrđenu u Zakonu o planiranu prostora i izgradnji objekata, član 139 stav 1 tačka 7, koja glasi:

“Ministarstvo će ukinuti licencu ako:

7) imalac licence u toku jedne godine se nije stručno usavršavao odnosno ako u toku jedne godine nije stekao propisani broj bodova u skladu sa članom 125a ovog zakona, u kom slučaju predlog za ukidanje licence podnosi Komora.”

 

Kako bismo izbjegli ovu potencijalnu neprijatnu i neželjenu situaciju, pozivamo kolege da se odazovu pozivima u narednom periodu, prisustvuju stručnom usavršavanju i steknu nedostajuće bodove.

 

U prilogu objavljujemo u cijelosti dopis IKCG i odgovor Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021