XIII KONFERENCIJA ”SFERA 2023: KLIMATIZACIJA, GRIJANJE I HLAĐENJE”
03.04.2023

XIII konferencija ”Sfera 2023: Klimatizacija, grijanje i hlađenje” održana je 21. i 22. 3. 2023. godine u Sarajevu, u Hotelu Hills, u organizaciji kompanije Sfera d.o.o. Mostar, a u saradnji sa Mašinskim fakultetom Sarajevo, Elektrotehničkim fakultetom Tuzla, Inženjerskom komorom FBiH, Inženjerskom komorom Crne Gore, te Privrednom komorom FBiH.

 

Čast za otvaranje konferencije pripala je ministru privrede kantona Sarajevo Adnanu Deliću koji je u svom govoru iskazao važnost održavanja ovakvih događaja za BiH, ali i cijelu regiju. Pozdravio je goste, poželio im produktivan i uspješan rad i boravak u Sarajevu.

U uvodnom dijelu, prisutnima se obratio i izvršni direktor kompanije Sfera d.o.o. Nedžad Memić, zahvalivši se na velikom odzivu, ističući da su Sferine konferencije iz domena građevinarstva i arhitekture postale tradicionalne i prepoznatljive u regiji kao mjesto komunikacije, uspostavljanja saradnje i razmjene iskustava i znanja, te kao takve važe za respektabilan događaj, što potvrđuju posjetioci iz cijele regije.

Ispred Mašinskog fakulteta Sarajevo obratio se Armin Teskeredžić koji se posebno zahvalio na saradnji i uključivanju studenata u događaj. 

Pored Teskeredžića, prisutnima se obratila i Nerdina Mehinović sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, koja je podijelila mišljenje Teskeredžića, te se zahvalila na učešću i uključivanju studenata u konferenciju.

Prisutne je pozdravio i Miodrag Macanović, ispred Inženjerske komore Crne Gore koji je kazao kako ga raduje činjenica da je skup okupio regiju i da se komunicira, razgovara i uspostavlja saradnja.

Mirsad Jašarspahić, ispred Privredne komore FBIH i Inženjerske komore FBiH kazao je kako je izuzetno ponosan što je Sfera kao kompanija prepoznala Privrednu komoru FBiH i Inženjersku komoru FBiH da bude uključena u ovaj rad. Istakao je da je i ovogodišnja konferencija vrlo značajna za segment građevinarstva i da su kompanije čiji će predstavnici govoriti i predstavljati se na ovogodišnjoj konferenciji generator inovativnih rješenja.

Teme koje su se predstavile na konferenciji su: energetska efikasnost, efikasna rješenja za sisteme grijanja i hlađenja, obnovljivi izvori energije, obaveze i izazovi u KGH sektoru, izazovi u planiranju i projektovanju integrisanih fotonaponskih sistema, zakonodavni okviri i dr.

Trideset sedam regionalnih kompanija je podržalo konferenciju, te su putem svojih štandova i prezentacija predstavile novitete i aktulenosti, a svi učesnici su imali priliku uživati u predavanjima regionalnih stručnjaka.

Cilj organizatora je na jednom mjestu spojiti struku i nauku, pružiti im mogućnost komunikacije, uspostavljanja saradnje, te priliku za razmjenu iskustava i znanja.

Sponzori, partneri i izlagači konferencije su tržišni lideri, te su putem prezentacija i izložbenih štandova ukazali na novitete i trendove.

Sponzori konferencije su: Deltron, HVAClab, UNDP, Luk, Clivet, Taurus KGV, Daikin, Panasonic, Caleffi.

 

PREZENTACIJA  Armin Teskeredžić 

PREZENTACIJA Edhem Bičakčić

PREZENTACIJA  Kigali-amandman-KGH-Sfera-2023

PREZENTACIJA  HAMDIJA-MUJEZIN-UNDP

PREZENTACIJA  ELDAR-HUKIC-FERK

PREZENTACIJA  TIJANA-TOMIC-DELTRON

PREZENTACIJA  BENJAMIN-KOZARDA

PREZENTACIJA  ROBERT-KRESO-ALFATHERM

PREZENTACIJA  IVAN-UZBASIC-LUK

PREZENTACIJA NIHAD-MULAOSMANOVIC-TECHNING

PREZENTACIJA  FEDA-BAJRAKTAREVIC-USAID

PREZENTACIJA  MARKO-MOLDOVAN-TAURUS

PREZENTACIJA  VEDRAN-KREN-TROX

PREZENTACIJA  ISMAR-JAMAKOVIC-CETEOR

PREZENTACIJA Izazovi-u-plan-i-projekt-integriranih-FNS-V1.2

PREZENTACIJA  MEHO-ZATEGA-DAIKIN 

PREZENTACIJA  AIDA-JELINIC

PREZENTACIJA  MEHO-KULOVAC-NLOGIC 

PREZENTACIJA  MLADEN-DIVKOVIC-CALEFFI

PREZENTACIJA  ALBIN-TOLJEVIC-FEJSAL-COROVIC-UNDP-2

PREZENTACIJA  DEJAN-STELKIC-PMO

PREZENTACIJA  DARKO-POPOVIC-WEISHAUPT

PREZENTACIJA  SAMO-SMID-BELIMO

PREZENTACIJA  AZRA-RAMIC-NJEMACKA-PRIVREDNA-KOMORA

PREZENTACIJA  FAHIRA-BATOVAC-INZENJERSKA-KOMORA-FBIH

PREZENTACIJA  MIODRAG-MACANOVIC-INZENJERSKA-KOMORA-CRNE-GORE

 

 

FOTOGRAFIJE

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021